Welkom bij Choco-Story Brugge!

Choco-Story, The Chocolate Museum is alle dagen op van 10 tot 18 uur (laatste tickets om 17u).

Snelmenu

Klik hier Tickets / reservatie individueel bezoek Choco-Story

Klik hier Tickets / reservatie individueel bezoek Choco-Story + publieke workshop

Klik hier Reservatie bezoek Choco-Story + private workshop

Klik hier Reservatie groepsbezoeken (vanaf 15 personen = verplicht)Met Welke maatregelen moet ik rekening houden tijdens mijn bezoek bij Choco-Story ?

Om voor iedereen een veilig en aangenaam bezoek te verzekeren, vragen we aan de bezoekers om volgende maatregelen in acht te nemen:
• Het bezoek wordt gevolgd dankzij een vast gelegde parcours. Gelieve u aan dit parcours te houden.
• De lift wordt enkel beschikbaar gemaakt voor bezoekers met een beperkte mobiliteit.
• Ontsmettingsgel is beschikbaar aan de kassa en de museumshop.
• Wij vragen u vriendelijk zo licht mogelijk te reizen. Grote tassen en trolleys worden geweigerd; handtassen en kleine rugzakken worden wel toegelaten.

Hoe koop ik een ticket ?

We vragen bezoekers vriendelijk om hun tickets zo veel mogelijk online te kopen.
Zo verzekert u uzelf van een plaats voor een bezoek, zonder een gereserveerd ticket kunnen wij u niet verzekeren van een toegang tot het museum.
Electronische vouchers zijn aanvaard.

Welkom!

Cacao prikkelt al eeuwen onze smaakzin: van de gekruide godendrank bij de Maya’s en Azteken tot de populaire zoete chocolademelk in Europa. Als je weet dat meer dan driekwart van de mensen van chocolade houdt, hoeft het niet te verwonderen dat de fascinatie voor deze exquise lekkernij zeer groot is.
Vaak gestelde vragen zijn bijvoorbeeld “Waar ligt de oorsprong van chocolade?”, “Hoe heeft chocolade Europa veroverd?” , “Wat is het geheim van lekkere chocolade?”, “Wat is de rol van de industriële revolutie in het populair worden van chocolade?”, “Waarom was chocolade ooit een geneesmiddel?”

Een unieke verzameling

Choco-Story wil een antwoord bieden op deze en andere vragen en brengt de 5500-jarige geschiedenis van chocolade tot leven in woord, beeld en smaak. Het museum dompelt je volledig onder in de boeiende wereld van chocolade en laat je een zintuiglijke reis doorheen de tijd beleven, waarbij je niet alleen kijkt, maar ook ruikt en proeft !
Jong of oud, passionele chocoladeliefhebber of gewoon nieuwsgierig, … het Chocolademuseum zal zeker je fascinatie weten te prikkelen. Ook de historici onder ons zullen ongetwijfeld hun hartje kunnen ophalen bij de talloze authentieke artefacten.

Demonstratie en proevertjes

Het museum bestaat uit 3 delen en vertelt aan de hand van een unieke collectie van een kleine duizend voorwerpen de oorsprong en evolutie van chocolade. Naast de geschiedenis, toont het museum ook hoe chocolade gemaakt wordt, met speciale aandacht voor de gevarieerde grondstoffen en het productieproces van vroeger en nu.
In het demonstratiecentrum zullen bezoekers het geheim achter mooi glanzende chocolade kunnen achterhalen en zelf proeven van de chocoladeproducten die ter plaatse worden gemaakt.

Een passie voor chocolade

Het museum is een privé-initiatief met als bezieler de familie Van Belle, gepassioneerde liefhebbers van chocolade. Zij krijgen daarbij de steun van Belcolade, de enige chocoladefabrikant van authentieke Belgische chocolade, die nog in Belgische handen is.
Met een privé-collectie van zo’n 1000 objecten is het museum uniek in België in zijn soort.

Het museum


Onze missie luidt:

De geschiedenis van de verwerking van cacao tot chocolade bekend te maken en de kwalitatieve en gezondheidsaspecten van de Belgische chocolade te promoveren.

Informatiebron

Choco Story, The Chocolate Museum is een bron van historische, geografische en botanische gegevens en informatie, evenals van gebruiksrecepten voor:

  • Artisanale en industriële verwerkers van chocolade
  • Leerkrachten en studenten
  • De verbruiker die chocolade bijzonder lekker vindt

The Chocolate Museum

Het museum geeft de mogelijkheid ter plaatse:

  • De museumstukken te bestuderen
  • De ruime bibliotheek i.v.m. cacao en chocolade te raadplegen
  • Te praten met chocolade-experten

Het huis de Croon

Het huis de Croon dateert van rond 1480. Het was eerst een wijntaverne, maar later werd het gebruikt door taartenbakkers.

In de 20e eeuw was het de zetel van de Ambtelijke werkbeurs, daarna van de politieschool, het Gemeentekrediet van België en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling.

Wijntaverne

Taverniers waren kleinhandelaars in wijn die hoofdzakelijk binnen de stad leverden. Als uitbaters van een wijntaverne vulden ze eveneens potten, pinten, kannen en vaatjes van de Bruggelingen. In de taverne kon men enkel wijn kopen of drinken. Voor maaltijden kon men terecht in cabarets en voor bieren in herbergen.

Pasteibakker

De pasteibakker bakte pasteien (een gebak gevuld met vlees van gevogelte, wild of andere). De taartenbakker bakte taarten met onder meer fruit, slagroom of marsepein. De bakker bakte brood.

Media