NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
 

Porcelana cacao

De criollo cacao van Venezuela is afkomstig van de regio die zich bevindt tussen het meer van Maracaïbo en de rio Magdalena.

Tijdens de Spaanse verovering, vluchtte de lokale indiaanse bevolking naar het gebergte en nam ze cacao met zich mee. Dat betekende dat cacao voor hen een grote waarde had.

Wetenschappers zijn op zoek gegaan naar oude variëteiten en hebben er een honderdtal kunnen « redden ».

Porcelana
Criollos
hybriden
= trinitario
forastero

Bepaalde hybriden benaderen meer het criollo type en de bonen zijn dus lichter van kleur binnenin.
Anderen benaderen meer het forastero type en vertonen dus meer een purperen kleur.

In het algemeen denkt men dat forastero of de hybriden meer winstgevend zijn en beter bestand tegen ziektes dan criollo, maar het is niet altijd zo.

Er bestaan criollo variëteiten die bestand zijn tegen ziektes en het rendement per ha kan voor sommigen zeer goed zijn.

De cacaovrucht

De porcelana variëteit is de meest zuivere en de meest gegeerde.

De cacaovrucht is glad (zie foto)
Zij kan lichtgroen, groen of rood zijn.

Deze van de criollo is eerder ruw. Maar ze zijn genetisch gelijk.

Wat de criollo variëteiten betreft onderscheidt men :
Lobatera
Novillero
Santa Ana
Merideño
Guasare
Dit zijn namen van gebieden waar ze gevonden werden.

De oogst

Voor de porcelana variëteit is er slechts 1 oogst per jaar (april, mei, juni, juli).

Voor de hybriden, type trinitario, zijn er 2 :
de belangrijkste is : oktober, november, december, januari
en een kleinere : juli, augustus, september.

Kleur van de vrucht

Criollo : lichtgroen (wanneer ze rijp is vertoont ze volgende kleur : lichtgeel
Criollo : groen (wanneer ze rijp is vertoont ze volgende kleur : geel)
Criollo : rood (wanneer ze rijp is vertoont ze volgende kleur : geel)

Forastero :idem

Huid van de vrucht :

Criollo : zij is zachter
Forastero : zij is harder

Aantal lijnen :

Porcelana : 10, maar niet uitgesproken en niet gelijk

Forastero : 10, maar evengelijk verdeeld

Aantal bonen:

Criollo : van 15 tot 30, met een gemiddelde van 25 met een gewicht van meer dan 1 g

Forastero : van 35 tot 68, met een gemiddelde van 36 met een gewicht van minder dan 1 g

aantal cacaovruchten :

Criollo : van 120 tot 150 / jaar/ boom, 30 cacaovruchten = 1 kg droge cacao

Forastero : kan gaan tot 300 vruchten / jaar / boom

Cacaoboter

Porcelana bevat minder cacaoboter

De bloem

Porcelana : zij is wit
Criollo : zij is wit met 2 kleine roze lijnen
Hybride : zij zal de kleur van de witte cacaovrucht hebben indien ze lichtroos is, lila indien ze rood is

Gisting :

Criollo : 2 dagen
Hybriden : 4 à 5 dagen want zij bevatten meer bitterheid en men moet dus langer laten gisten om de bitterheid weg te nemen

Ziektes

Criollo : is minder bestand tegen schimmels en andere ziektes dan de forastero

Porcelana : bepaalde variëteiten zijn bestand tegen monilia en anderen tegen heksenbezem (escoba de brujas)

Porcelana
de 3 porcelana variŽteiten

Porcelana
van links naar rechts :
een trinitario dichtbij forastero,
een trinitario dichterbij criollo, criollo (porcelana)