NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  Venezuela

Venezuela is ťťn van de landen waar cacao voor het eerst toekwam na zijn langzame optocht van de Amazonegebieden naar Centraal-Amerika.

Drie gebieden wedijveren omtrent de benaming 'cacao van Venezuela'.
Eerst is er het gebied dichtbij Caracas - Barlovento waar Carenero gecultiveerd wordt.
Dan heb je ook het gebied van Baria waar men het Rio Caribe type cacao terugvindt.
En tot slot is er het gebied van Sur del Lago (el lago de MaracaÔbo) waar de cacao de naam draagt van Sur del Lago.

De totale cacaoproductie van Venezuela wordt geraamd op 16.000 t op een oppervlakte van om en bij de 33.000 ha.
Er worden 800 cacaobomen per ha aangeplant. Ongeveer 15.000 families leven er van de cacaoproductie.

In Venezuela zijn er 2 oogsten per jaar. De belangrijkste (60 tot 65 %) oogst vindt plaats tussen november en januari.
En een tweede, evenwel kleinere, tussen mei en juli (35 tot 40 %).

Vooral interessant is het groot aantal variŽteiten van Criollo cacao; die is namelijk wit binnenin.
Zijn zuiverheid - hij wordt wel in mindere of meerdere mate gekruist met de Forastero
(of Amazonica zoals hij soms wordt genoemd) - varieert van het ene Criollo cacaotype tot het andere.

De Guasare (zie afbeelding) is de meest zuivere (96%).
Hij wordt soms door de lokale bevolking de vader van de 'Porcelana' genoemd.
Die Porcelana heeft dan weer een zuiverheid van 92% (zie afbeelding).
Van het Porcelana type bestaan er drie variŽteiten: de gele, rode en groene.

Guasarť




Porcelana



Ocumare heeft een zuiverheid van 89 %.
We hebben 3 types kunnen zien van deze Ocumare.
De Ocumare 77 (zie foto), de Ocumare 67 (zie foto) en de Ocumare 61 (zie foto).
In werkelijkheid bestaan er meer dan 100 waargenomen variŽteiten. Dit is de reden waarom ze allemaal een nummer dragen.

Ocumarť 77


Ocumarť 61



Ocumarť 61

We hebben ook de Chuao kunnen zien (zie foto), waarvan er meer dan 25 variŽteiten bestaan.



Ocumarť 61 / Chuao


Chuao

Dan is er ook nog de Canoabo (zie foto).


Canoaba (Criollo)




Er zijn evenwel veel Trinitarios in Venezuela. Een mooi voorbeeld is de Rio Caribe.




Rio Caribe (Trinitario)

De bomen die de nodige schaduw geven aan de cacaobomen zijn in de streek van Baria:
- de mahoniebomen aangeplant voor de waarde van het hout
- de bukare, waaronder de peonia, geeft heel mooie bloemen en zaden die gevuld zijn met rode en zwarte harde graantjes.
Die graantjes werden vroeger op een draad geregen om halskettingen te maken.
- De jabillo heeft zaden in de vorm van een dolfijn. Het harde gedeelte wordt geboend en door de lokale bevolking als decoratie gebruikt (dolfijnvorm).

Volgens ťťn van de landbouwers die we ter plaatse zijn tegengekomen, herkent men de Criolloboom aan de fluweelachtige stof die zich aan het uiteinde van de twijgjes en takken bevindt.
De bloem van de Criollo is witgroen. Deze van de Trinitario is meer roodachtig.

Het verschil is duidelijk merkbaar als de bonen worden opengesneden. De Criollo is wit en de Trinitario of de Forastero is purper (zie foto).
Het is interessant om zien dat sommige kalebassen tweekleurige bonen hebben. Er heeft zich dus een natuurlijke kruising gevormd (zie foto).

Hierna zien we enkele afbeeldingen van de behandeling van de cacaobonen in een haciŽnda in het gebied van Carupano.





Mahogany


Bukare Peonia



De vrucht van de kalebas boom
waar men de "jicaras" van maakt.


Jabillo (=dolfin)