NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
 

Trinidad en Tobago

Dit zijn twee eilanden, Trinidad en Tobago.

De totale oppervlakte bedraagt ± 5.000 km2  en een bevolking van 1,3 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 40 % zwarten (als gevolg van de invoer van slaven) 40 % is afkomstig van Oost-Indië (zie hieronder) en 20 % van andere origines.

Trinidad

Christopher Colombus geeft aan Trinidad zijn naam in 1498.
Bij de landing zag hij een keten van 3 bergen, vandaar de naam.

Trinidad bevindt zich naast Venezuela en net vóór de monding van de Orinoco.

Het is zeer waarschijnlijk dat de oudere bevolking die in Trinidad leefde in contact gekomen is met cacao wanneer deze  van het Amazone-bekken op het eiland terecht kwam.

Maar er is geen spoor van teruggevonden.

De inboorlingen van toen waren de Arawaks en de Caribs. Er blijven er enkele honderden over.

Nochtans hebben we daar maalstenen teruggevonden. Een grote platte steen met een inkeping.

En stel je voor de “mano” of de steen die gebruikt werd om te pletten was een neolithisch gepolijst hakbijl !

De verspreiding van de gepolijste steen kende geen grenzen, want wij hebben die ook al gezien in Belize en in Guatemala tijdens een andere reis.

De cacaoboom werd reeds in 1525 door de Spanjaarden meegebracht naar Trinidad. Het gaat hier over het criollo type.

Maar in 1727 gebeurde er een catastrofe die nog niet duidelijk gekend is tot op vandaag, en die bijna alle bomen verwoest heeft.
Wij weten niet of dit te wijten was aan een orkaan, een droogte of een ziekte van de bomen.

De hypothese van een orkaan is de meest waarschijnlijke.

Rond 1750 hebben de Spaanse kapucijnen monniken de forastero ingevoerd.

Sommigen zeggen dat door de kruising tussen de criollo die de ramp overleefd hebben en de ingevoerde forastero, een hybride ontstaan is, namelijk de trinitario.

Anderen zeggen dat het de hybride was die opnieuw aangeplant werd en dat deze afkomstig was van Venezuela.

De productie van cacao gaat zich geleidelijk aan ontwikkelen.

Wanneer de slavernij werd afgeschaft in 1834, werden arbeiders uit
Oost-Indië aangetrokken met de belofte dat zij na 5 jaar werken in de plantages, een stuk grond zouden krijgen.

De gemiddelde productie bedroeg 5 zakken van 165 pond droge cacao per 1.000 bomen of ± 375 kg per ha.

In sommige gevallen teelde men tezamen met cacao of ter vervanging ervan, ook nog kokosnoot, suiker en rubber.

Rond de jaren 1900 bereikte de productie op het eiland 34.000 T.

Francis Pound heeft van 1930 – 1936 de beste cacao geselecteerd op basis van rendement, grootte van de cacaobonen, enz. en heeft de variëteiten  ICS (imperial college selections) ontwikkeld.

In 1937 – 38 werden de bomen vernield door de heksenbezem (witches broom/escoba de brujas).

Men is dan op zoek gegaan naar meer resistente bomen in Ecuador en Peru die nadien getest werden in Barbados en in Trinidad.

Rond 1949 ontstonden de hybriden zoals de cacao upper amazone (PA Parinera River).

In 1930 werd het Imperial College of Tropical Agriculture opgericht.

Heel wat wetenschappers zijn hiernaartoe gekomen. Later ontstond een soortgelijke instelling in Ghana en Maleisië.

In 1962 werd het land onafhankelijk en de West Indies universiteit werd opgericht met een Cocoa Research Unit.
William Freeman heeft tussen 1960 en 1980 de TSH (= Trinidad Select Hybrid) ontwikkeld.

De Cocoa Research Unit van Trinidad heeft vandaag één van de grootste banken van cacaovariëteiten in de wereld.
Maar onder vorm van bomen en zo zijn er variëteiten die verloren gaan door de jaren heen.

Vandaag produceert Trinidad een cacaosoort die beschouwd wordt als fijne cacao.

Hij wordt verkocht aan een prijs boven de wereldkoers.

De huidige productie van het land varieert naargelang de informatiebronnen van 400 T tot 800 T.

De meest courante soorten zijn vandaag :

TSH 919 : verkleurt van groen naar geel
TSH 1188 : verkleurt van paars naar oranje
TSH 1076 : verkleurt van donkerbruin naar rood-oranje

Maar er blijft de ICS, die een cacao geeft van heel goede kwaliteit.

Het grootste probleem momenteel voor de landbouw is en blijft het lage rendement, en dus enerzijds desinteresse van de jongeren voor dit werk, maar anderzijds ook de concurrentie van de olie-industrie, die meer betaalt.

De cacaodans

De oorsprong van deze praktijk gaat terug naar de tijd waar de cacaobonen omhuld werden met een dun laagje klei om hen te beschermen tegen besmetting door micro-organismen.
De klei werd verspreid over de stapel cacaobonen, die vervolgens door elkaar werden gemengd met de voeten of gedanst.
Hierdoor werden de bonen mooi geboend.

Trinidad
plantage in Trinidad

Trinidad
cacaovariŽteiten

Trinidad
cacaovariŽteiten

Trinidad
bak met cacao die aan het gisten is

Trinidad
gistingsbak

Trinidad
droge cacao

Trinidad
cacaodans

Trinidad
cacao die aan het gisten is

Trinidad
cacao die gegist is

Trinidad
een variŽteit met bijzondere kleur

Trinidad
cacaovariŽteiten

Trinidad
cacaovariŽteiten

Trinidad
cacaovariŽteiten

Trinidad
wij verlaten het gebied