NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen

  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  De Tikul plantage dichtbij Merida.

In oktober 2008 heeft Belcolade het groen licht gegeven voor de verbouwingswerken op het terrein dat wij aangekocht hebben in de regio van Yucatan.

Ter herinnering, wij bevinden ons op de Puuc route, tussen twee Maya sites : Xlapak en Labna.

Het is dus logisch dat wij op ons terrein van 300 ha ook ruïnes teruggevonden hebben.

In werkelijkheid treft men op iedere heuvel van het terrein ruïnes aan. Onlangs werden muren ontdekt van meer dan 1 m hoog. Aan de voet hiervan hebben wij metates, stukken aardewerk en een amulet teruggevonden.

Zij zal het symbool en het logo worden van de plantage.

Deze wordt dag na dag verder uitgebreid. Wij hebben reeds 10 ha beplant (1000 cacaobomen/ha, dus 10.000 cacaobomen).
Nog 20 ha werden ontbost en er werden cederbomen en acajoubomen aangeplant.

Er zijn 20.000 cacaobomen klaar om geënt en geplant te worden op deze 20 ha.

Om schaduw te geven hebben wij het volgende geplant :

 1. 2.000 yucca’s (maniok)
 2. 4.000 bananenbomen
 3. 10.000 cederbomen
 4. 5.000 acajoubomen

In werkelijkheid is of zal er om de 3 meter een cacaoboom staan, een cederboom om de 6 meter en een acajouboom om de 12 m.

Een grote plaag die we hebben moeten bestrijden was een mier die knaagt aan de stengel van het blad van de cacaoboom om er het sap uit te zuigen.

Deze mieren werden zonder succes bestreden, tot wanneer men vastgesteld heeft dat zij binnenin de “dzizilche” bomen leefden, die wij aangeplant hadden om schaduw te geven aan de kleine cacaobomen. Wij hebben ze allemaal moeten omhakken.

Alle geënte cacaovariëteiten zijn van het trinitario, rubio of criollo type, t.t.z. van goede kwaliteit.

Maar we zullen nog 3 à 4 jaar moeten wachten voor de eerste oogst.

Dit is de reden waarom we “chili habanero” aangeplant hebben (14.000 planten in open lucht en 4.000 planten in een serre) waarvan de oogstopbrengst de kosten van de plantage moet dekken gedurende de wachttijd.

Ik denk overigens dat men deze beter verkoopt dan te consumeren, want na er een stukje van geproefd te hebben, had ik gedurende uren een branderig gevoel op mijn tong en mijn gehemelte.


Toegang tot de siteDe keuken voor de arbeiders en hun vervoermiddel van hun dorp naar de plantage


WaterpompBurelen + 2 kamersGeplaveide weg met op het einde het huis van de nachtwaker en stal voor 2 paardenHet ontginningswerkOntgonnen terreinBananenbomen en kleine cacaobomenM. Agustin Otegui, Mexicaans aandeelhouder van de Puratos Groep, Eddy Van Belle, Stefan Vervliet, verantwoordelijke van de BU cacao, Mathieu Brees, Belgische chocolatier gevestigd in Merida die het project leidtDe plantageBananenboom + ceder voor schaduw en kleine cacaobomenCacaoboom van reeds Ī 1 m hoogSerre met 2000 chiliplantenSpaanse pepersCacaoboom waarvan de bladeren afgevallen zijnHolte in de boom waarin de mieren levenDe klim naar de top van een heuvel op de siteMaya tuinmuur die we onlangs ontdekt hebbenMaya metateUitgehouwen steenMaya bergplaats voor het voedselMaya waterreservaatKleine amulette die een aap voorstelt, ter plaatse gevonden. Wij zullen dit als logo nemen voor de plantage.


Tikul

De biodynamische teelt

Op de plantage van Tikul passen we de principes van de biodynamische teelt toe.
Dit betekent dat de entingen plaatsvinden in de periode dat de maan aan het wassen is en dat de cacaobonen worden geoogst op de dagen dat de maan aan het verminderen is.

In de praktijk is de biodynamische maankalender echter gecompliceerder dan dat.

Biodynamische kalender

Wie volgens de maanfases tuiniert, beschouwt zijn planten als levende organismen en niet als zielloze voorwerpen. Gewassen bestaan voornamelijk uit water en ondergaan daardoor de invloed van de maan – net zoals dat het geval is met de getijden van de zee. Iedereen weet dat de maan het peil van de oceanen doet stijgen; het is dan ook niet meer dan logisch dat ook het plantensap niet aan die invloed ontsnapt. Dat wordt overigens aangetoond door een studie die in 1998 in het tijdschrift Science werd gepubliceerd door drie biologen en de anatoom Ernst Zürcher van de federale polytechnische school van Zurich.

Een tuinier die daar rekening mee houdt, kan aan de hand van een maankalender controleren wanneer de verschillende maanfases plaatsvinden en op basis daarvan niet alleen zaaien, het gras maaien en bloemen uitplanten, maar ook vermijden dat er op een dag met een maanknoop in de tuin wordt gewerkt. En perfectionisten kunnen op de gedetailleerde versie van de kalender heel precies aflezen wanneer er belangrijke gebeurtenissen staan te gebeuren, sterrenbeelden worden doorkruist enz… Wanneer ze al die gegevens met elkaar combineren, kunnen ze het ideale tijdstip bepalen om in de tuin aan de slag te gaan.

Principe 1: wassend of afnemend

De maanmaand, die 29 dagen en enkele uren duurt, bestaat uit twee delen:
 1. Tussen nieuwe maan (NM) en volle maan (VM) wordt de maanschijf iedere dag groter: dat verschijnsel wordt met de term wassende maan aangeduid.
 2. Na de volle maan, wanneer de maanschijf opnieuw kleiner wordt tot de volgende NM, spreekt men over de afnemende maan.
 • Tijdens de periode van de wassende maan worden best de volgende taken uitgevoerd:
  • aarde bewerken, uitplanten, planten en zaaien van iedere plant die vruchten of zaad voortbrengt;
  • in de boomgaard: bomen en struiken planten. Dit is ook de ideale periode om te enten of te snoeien.
 • de periode van de afnemende maan is ideaal om:
  • alles te zaaien wat niet doorschiet (salades, spinazie, uien) en te oogsten;
  • bomen en struiken indien gewenst te snoeien;
  • voedingsmiddelen te oogsten, aangezien ze daarna langer zullen kunnen worden bewaard.
Tijdens de periode van de volle maan bevatten de gewassen bijvoorbeeld een groter watergehalte en absorberen ze water beter. Tijdens deze periode heeft de maan ook een gunstiger effect op de kiemvorming en de groei. Volgens de biodynamische kalender is het dan ook aangewezen om indien mogelijk 2 dagen vóór de volle maan te zaaien.

Wassende of afnemende maan?

Vraag: Hoe kunt u aan de maan in de hemel zien of ze aan het wassen of het afnemen is?

Antwoord voor het noordelijke halfrond: Als de maan een C-vorm vertoont, is ze aan het afnemen. Als ze daarentegen een D-vorm laat zien, is ze aan het wassen.

We kunnen dit ook schematisch weergeven:


nieuwe maan eerste kwartier volle maan laatste kwartier

*

D

O

C


In het zuidelijke halfrond geldt net het tegenovergestelde. Daar is de maan aan het afnemen als ze een D-vorm vertoont en aan het wassen als ze een C-vorm laat zien.

Principe 2: stijgend of dalend

Een ander belangrijk gegeven waarmee u rekening moet houden, is het onderscheid tussen de stijgende en de dalende maan.

Eenvoudig gesteld kunnen we zeggen dat de zichtbare stand van de maan ten opzichte van de horizon op aarde iedere dag varieert. Tijdens een deel van de cyclus van 27 dagen en 8 uur lijkt de maan te ‘stijgen’, om daarna ongeveer twee weken later opnieuw te ‘dalen’. Men spreekt over een stijgende maan wanneer ze ‘boven’ de baan van de zon te zien is en over een dalende maan als ze ‘onder’ die baan zichtbaar is (opgelet dat u dit niet met het vorige punt verwart!)

Ga als volgt te werk als u de stand van de maan wilt bepalen. Bekijk op een nacht de stand van de maan in de hemel. Neem dan een vast herkenningspunt, zoals een boom, een kerk, een paal enz… en let op de onderlinge stand van beide voorwerpen. Bekijk alles de volgende nacht opnieuw vanaf hetzelfde punt. Op die manier kunt u gemakkelijk nagaan of de maan aan het stijgen of aan het dalen is.
 • Tijdens periodes van stijgende maan:
  • stroomt het plantensap naar de takken. Die dagen zijn gunstig voor alles wat boven de bodem gebeurt: enten, zaaien, groeien van takken,…;
  • wordt de groei van alle bladgroenten (salades, spinazie, kolen, snijbieten,…) extra gestimuleerd;
  • zaait u best uw rode bieten, andijvie, witloof, augurken, komkommers en courgettes;
  • zal het geoogste fruit sappiger zijn en langer vers blijven.
 • Tijdens periodes van dalende maan:
  • keert het plantensap naar de wortels terug. Die periode is dan ook gunstig voor alles wat onder de grond gebeurt (planten, uitplanten, worteling van de stekken enz…). Maar ook snoeien gebeurt dan best, omdat de gewassen die behandeling tijdens deze periode het best verdragen.
  • Als u groene meststoffen gebruikt, is deze periode ook het best geschikt om ze in te zetten.
  • Dit is ook het goede moment om wortelgewassen te oogsten (wortelen, rapen, aardappelen, radijzen enz…).

OPGELET: De maan kruist het baanvlak van de zon twee keer per maanmaand. Wanneer dat gebeurt, spreekt men over een maanknoop. Het is erg belangrijk om vier uur vóór en vier uur na dat verschijnsel niet aan de tuin te raken. Hebt u iets gezaaid dat pas na dagen of zelfs weken begint te kiemen? Dan hebt u wellicht onder de invloed van een maanknoop gezaaid!

De maan volgt een elliptische baan in haar reis rond de aarde. Op een bepaald moment staat de maan daarbij op een maximale afstand ten opzichte van de aarde (apogeum). Ongeveer twee weken later staat de maan op het dichtste punt ten opzichte van ons (perigeum, op een afstand van 360.000 km). Ter informatie: het verschil in afstand tussen de twee uiterste standen bedraagt 50.000 km. Op beide dagen gunt u zichzelf best telkens een dagje rust – minstens vier uur voordat en vier uur nadat de maan haar uiterste stand heeft bereikt. Wanneer de maan in haar apogeum staat, wordt de kiemvorming of de groei van de jonge planten onderbroken. Op het moment dat de maan in haar perigeum staat, hebben jonge zaailingen de neiging om te hoog op te schieten.

Tip: Bekijk de maankalender aandachtig; u vindt daarop alles wat u nodig hebt. Houd er ook rekening me dat de maan bijvoorbeeld gelijktijdig kan wassen en dalen. Haal beide begrippen niet door elkaar.