NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  ThaÔland

Er is weinig informatie beschikbaar i.v.m. de origine van cacao in Thailand. Men zegt dat de productie zo'n 100 jaar geleden zou gestart zijn en dat cacao vanuit MaleisiŽ zou ingevoerd zijn.
De jaarlijkse productie is eerder gering vandaag : Ī 500 T/jaar. Ongeveer 1200 ha worden gewijd aan cacao.

Het Chumphon Horticultural Research Center, opgericht in 1960, heeft zich met cacao bezig gehouden van 1974 tot 1996.

Vandaag houden ze zich specifiek bezig met kokosnoten en koffie (in nauwe samenwerking met het bedrijf Nestlť).
Het Centrum stelt ongeveer 200 personen tewerk. Haar doelstelling is opzoekingen uit te voeren i.v.m. de kokosnoot en de koffie Robusta, teneinde de boeren bij te staan met raad, moderne technieken en jonge gewassen.
Het neemt een oppervlakte in van 280 ha.

Thailand

Zij doen ook aan ecotoerisme en diegenen die hierin geÔnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met :
Chumphon Horticultural Research Center PO Box 3 Amphoe Sawi Chumpton 86130 Thailand
E-mail: chrcsawi@hotmail.com

Het cacaoproject is dus gestart in 1974 en beoogde hoofdzakelijk een hoger rendement voor cacaoboter, een hogere productie en een betere resistentie tegen "blackpod desease".

In totaal werden er 34 klonen van Forastero en Trinitaria getest tussen 1979 en 1992.
De bonen van bepaalde variŽteiten zijn lichtpurper en soms zelfs wit. Het gaat hier over Criollo van Costa Rica.

Het is interessant te noteren dat bepaalde geteste cacaovariŽteiten cacaovruchten geven die een gewicht van 500 g kunnen bereiken en die 45 bonen bevatten of 150 g. Dat geeft 63 bonen per 100 g gedroogde bonen (daar waar de standaardnorm 100 bonen per 100 g gedroogde bonen bedraagt).
Uiteindelijk werd in 1994 een hybride weerhouden en geÔntroduceerd bij de boeren : de " Cocoa Chumphon Hybrid Nį 1 (Pa7 x Na 32), afkomstig van het gebied van Sabah in MaleisiŽ - Borneo.

De variŽteit wordt verkocht onder vorm van bonen (voor de bezaaiing) en als plantje.
De technieken voor het behoud van een gezonde plantage, de noodzaak van een goede fermentatie en het belang van een goede droging, zijn nog niet goed gekend in Thailand.

In de bezochte plantages was er een weinig blackpod te bespeuren. Maar er waren veel cacaovruchten met zwarte plekken te wijten aan het Helopeltis Sp insect.
Er waren ook rupsen, maar vooral kleine eekhoorntjes en ratten die de cacaobonen doorprikken en de zaden opeten.

Wat ook heel wat schade berokkent is de boomschorskanker "Bark Cancer Desease" en VSD "Vascular Streak Die-back", die begint aan het uiteinde van de takken en uiteindelijk de ganse boom aantast.


Eddy Van Belle van Choco-Story en een cacaoteler familie in de regio Chumphon


Cacao Upper Amazone


Cacao Trinitario FCS95
 

De boeren hebben in het algemeen ook nog andere activiteiten dan enkel maar cacao :
- kleine productie van chili
- wij hebben in een boerderij een productie gezien van houtskool
- een productie van uitwerpselen van koeien die als meststof gebruikt wordt (letterlijk levende meststof machines)
- productie van palmzaden


Kleine productie van pepers


Meststof "machine"


Productie van houtskool


Palmoogst

Maar de boeren consumeren de cacao niet als dusdanig, noch als drank, noch in gels of confituren.
Het is dus moeilijk om hen het belang te doen inzien van de smaak van de cacaoboon, van de variŽteit en van een goede fermentatie.


Betelboom


Betelnoot





Het klaarmaken voor het kauwen


Het is niet lekker


Een mooi huis en zijn tempel


Een typische maaltijd met vis, rijst en kippensoep met citroengras

Peper

Thailand is een belangrijke producent van peper.

In het studiecentrum dat we bezocht hebben worden 2 pepervariëteiten geproduceerd.

De variëteit SRI LANKA, die zowel in de vorm van zwarte peper als witte peper bestaat.

Zwarte peper wordt na 6 à 7 maand geoogst, hij ondergaat geen gisting en wordt gedroogd in de zon.
 
Witte peper wordt na 7 à 8 maand geoogst, hij ondergaat een gisting van 1 week in het water, daarna wordt de huid verwijderd en wordt hij gedroogd.

De CEYLAN variëteit wordt vers gebruikt in talrijke culinaire bereidingen.

95 % van de peperproductie is afkomstig van de provincie Chanta Burin.

Elke rai (= een Thaise vlaktemaat gelijk aan 1600 m2) brengt 500 kg peper op per jaar. 6,5 rais komen overeen met 1 ha, dus per ha bedraagt de productie : 500 kg x 6,5 = 3.250 kg/jaar.

Er zijn ongeveer 3.200 planten per rai. Ze worden geplant op een afstand van 2 m op 2 m. Een peperplant produceert vruchten gedurende 20 jaar.

Peper kan niet worden geplant tezamen met cacao, omdat hij gevoelig is aan phytophthora, waartegen hij bestand is, maar die hij overdraagt op de cacaoplant.

De productie van peper vermindert omdat het steeds warmer wordt in het land.