NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen

  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  Senegal


Wij hebben gezocht, maar geen (of nog geen) sporen gevonden van cacaoproductie in Senegal.

Maar er zijn twee indirecte links naar cacao :

1. Schelpdieren "conus cacao".

Zie gedeelte dieren op de website van Choco-Story

2. Baobab.

Blijkbaar behoorden de Sterculiaceae, Bombaceae Tiliaceae en Malvaceae allen tot de familie van de Malvaceae.
Bij de Sterculiaceae treft men Theobroma en Herrania aan.

Bij de Bombaceae treft men de "watercacao" (Pachira aquatica Aube) aan, de Durian (Durio zibethinus), kapok (beiba pentandra L.) en de baobab (Adansonia digitalis L.). Hierdoor is de baobab een verre verwant van cacao.

De Afrikaanse Baobab is de meest gekende van de 8 verschillende soorten. Het is een Afrikaanse boom, met een verdikte wortel- of stengelknol, zoals de Adansonia en volgens de klassieke classificatie familie van de Bombaceae of van de Malvaceae volgens de fylogenetische classificatie. Bij verschillende culturen is hij ook een heilige boom waarvan gezegd wordt dat het ongehoord en zelfs heiligschennis is dat men hem omhakt. Het is een typische boom van het droge en tropische Afrika en het embleem van Senegal.

Etymologie

Zijn naam komt van het Arabisch bu hibab, een vrucht met verschillende zaden. Inderdaad, elke ovale vrucht bevat honderden zaden waaruit men een voedingsolie trekt.

Omschrijving

Deze boom met een brede, vochtige stam doordrongen van water, is heel opvallend en kan erg oud worden. Sommigen zijn duizend jaar oud. Het is een zeer robuuste boom en kan een hoogte van 25 m bereiken en heeft een diameter van meer dan 12 m. Hij vertoont een kruin met onregelmatige takken die 9 maanden op de 12 geen bladeren hebben. Dit is ťťn van de verklaringen voor zijn benaming "omgekeerde boom", want het is net of hij ondersteboven staat.

De Adansonia digitata heeft een zeer uniek botanisch karakter.
De Adansonia : vertoont afhangende witte bloemen, in tegenstelling tot andere soorten met rechtopstaande bloemen.

De vezelachtige grijze gladde schors dient om koorden en touwwerk mee te maken.
De Baobab heeft de eigenschap om de schors weer te doen aangroeien. Het sap wordt gebruikt voor het vervaardigen van papier.
Het blad van de baobab, rijk aan proteÔnen en mineralen (calcium, ijzer, kalium, magnesium, mangaan, fosfor en zink) wordt gekookt gebruikt. Het wordt gebruikt in afkooksels voor medicinale drankjes en ook als veevoeder tijdens het droge seizoen.

De vrucht van de Baobab is ovaal en ongeveer 10 cm breed en 20 cm lang. Hij bevat kleine eetbare zaden met een zuurachtige smaak, die zowel door de mensen als door de apen worden gegeten (vandaar zijn benaming apenbrood).

Levensduurte

De Afrikaanse Baobab is een boom met een uitzonderlijke levensduurte. Men treft hem vooral aan in Senegal.

Door zijn trage groei treft men soms bomen aan die ongeveer 2000 jaar oud zijn. Inderdaad, deze bomen vertonen geen jaarringen omwille van de aanhoudende droogte die de Afrikaanse savanne teistert. Het is bijgevolg moeilijk hun ouderdom te bepalen aan de hand van dendrochronologische methodes.

Voeding- en medicinaal gebruik

De gegrilde zaden van de Baobab zijn een eventuele vervanger van koffie. Zij zijn rijk aan fosfaat en worden ook gebruikt voor de productie van zeep en meststoffen. De pulp van de verse of gedroogde vruchten (apenbrood) wordt gebruikt voor de aanmaak van dranken en is rijk aan Vit. B1 en C.
De jonge scheuten en de wortels van de jonge planten worden gebruikt zoals asperges.

In Senegal is lalo een poeder van gedroogde baobab bladeren, rijk aan calcium en ijzer.
Het wordt toegevoegd aan granen of aan sausen, namelijk bij het bereiden van gierstcouscous.In West Afrika wordt de gedroogde vrucht " apenbrood " genoemd : het afkooksel wordt aanbevolen als drank in geval van constipatie omwille van zijn samentrekkende eigenschappen.

De lokale bevolking spreekt van plaatselijke imodium

In verschillende dorpen die we bezocht hebben wordt de baobab voorgesteld als een heilige boom.

Zowel in Heidense als in Christelijke praktijken.

Bij het ouder worden wordt de stam hol. Deze holte diende als rustplaats voor negerzangers (groot). Negerzangers of dichters waren/zijn rondreizende muzikale dichters, dragers en verspreiders van de locale cultuur.
 

Ronier palmboom