NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
 

Nieuws

16/09/2015

Nationale feestdag van Mexico



Choco-Story was aanwezig op 16 september op de receptie in de Residentie van de Ambassadeur van Mexico in Brussel , ter gelegenheid van de viering van de nationale feestdag van Mexico.

01/07/2014

Chocolade in de rantsoenen van de soldaten in 14 – 18

Het chocolademuseum in Brugge heeft een mooie tijdelijke tentoonstelling georganiseerd rond het thema chocolade tijdens de oorlog 14 – 18.

Deze tentoonstelling geeft een antwoord op de volgende vragen die men zich kan stellen

Hadden de soldaten chocolade in hun rantsoen ?
Bepaalde soldaten ontvingen colis van hun “marraine”, waarin chocolade stak.
Hoe is het concept van de “marraines” ontstaan ?
Hoe werden de brieven en colis verstuurd ?

De toegang tot deze tijdelijke tentoonstelling is inbegrepen in het ingangsticket van Choco-Story, het chocolademuseum.

20/03/2014

Choco-Story bestaat 10 jaar

10 jaar geleden opende Choco-Story zijn deuren  (op 20.03.2004).

Wat hebben we sindsdien gerealiseerd :

- Wij zijn met 3 personeelsleden gestart, nu zijn we met 15 (Frietmuseum inbegrepen)
- Ons “Cocoa Development Fund” heeft hulpprojecten uitgevoerd in 7 landen
- Wij kregen in die 10 jaar meer dan 1,5 miljoen bezoekers over de vloer
- Wij hebben 4 studiewerken gepubliceerd om de cacaotradities voor de komende generaties te bewaren :

1) Cacao “real” in Soconusco Mexico
2) De Kuna’s en cacao in Panama
3) De Belgische praline viert 100 jaar (1912 – 2012)
4) Maya Kakaw in Yucatan Mexico

- Wij openden Choco-Story Praag (2008), Choco-Story Parijs (2009), Choco-Story Uxmal Mexico (2014)
- Choco-Story is uitgegroeid tot het meest bezochte museum in Brugge

Dank aan al diegenen die ons reeds bezocht hebben.

Kom ons opnieuw bezoeken want er zijn intussen heel wat nieuwigheden.

Welkom aan al diegenen die nog niet gekomen zijn.

Choco-Story betekent 4.000 jaar geschiedenis van cacao, films bekijken, een demonstratie bijwonen  en chocolade proeven en kopen.

25/11/2013

Tijdelijke tentoonstelling : Pierre Lamby “Le Carré Noir”

Pierre Lamby

Choco-Story heeft een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over Pierre Lamby van 26/11/2013 tot 02/02/2014.

1954 - 1958: Pierre Lamby versierde de chocolade doosjes voor pralinnen (Ballotins) voor de chocolade makers die de reputatie van Belgische chocolade hebben geschept.

Zo kon Pierre zijn studies betalen aan de school voor architecture bij het kameren bos (La Cambre). Hij was een van deze die de concepten schepten voor de Museum van Moderne Kunst in Brussel, waarvan de tegenwoordige Magritte Museum onder anderen.

14/03/2013

Lancering van onze online winkel !

eshop

Ontdek de nieuwe e-shop van het museum !
Veel verschillende producten voor alle chocoholics: witte, donker of melk chocolade druppels, dozen van pralines, tabletten ...

Bezoek : http://eshop.choco-story.com

11/11/2011 - 13/11/2011

Choco-Laté

Choco-Laté is een chocoladefestival dat zijn gelijke niet kent. Dé vakbeurs voor chocoladeprofessionals en dé verzamelstek voor al wie verzot is op chocolade. Drie dagen lang zie je de beste chocolatiers, bakkers, patissiers en topchefs live aan het werk, proef je van grensverleggende chocoladecreaties, bewonder je beeldhouwers en bodypainters die met chocolade aan de slag gaan en maak je kennis met de nieuwste chocoladetrends. En dan is er uiteraard nog chocolade wellness, fair trade en het internationaal Chocolade Concours. Het jonge volkje haalt zijn hart op in de Choco Kids village. Een chocoladeparadijs vol lekkernijen en vingeraflikkende workshops. Kortom, de hemel op aarde voor chocoholics.

Van 11 tot 13 november, 10u tot 18u, Belfort

06/11/2011 - 08/12/2011

Choc'in Brugge

Chocolade,een Brugs verhaal

Op het einde van de middeleeuwen zochten enkele Brugse families nieuwe oorden om handel mee te drijven. Uit Madeira importeerden ze rietsuiker en toen Spaanse ontdekkingsreizigers in de 16de eeuw cacao meebrachten, werd die snel met rietsuiker gemengd. Dat Brugge tot chocoladehoofdstad zou uitgroeien, stond toen al vast. Vandaag, zoveel eeuwen later, is Brugge nog steeds hét chocolademekka. Een reputatie die het met Choc’in Brugge alle eer aan doet!

22/01/2011

Choco-Story, verjongd en verfraaid

Tijdens de 2 sluitingsweken bij het begin van 2011,  hebben wij Choco-Story uitgebreid en mooier gemaakt

  1. er is een zaal bijgekomen
  2. dit gaf ons de gelegenheid om meer ruimte te creëren
  3. er zijn verschillende nieuwe vitrines
  4. de tekstpanelen werden opgefrist
  5. de demo zal langer duren, daar wij ook de productie van holgoed zullen demonstreren

Het is dus een nieuw Choco-Story museum dat U zal verwelkomen.

Choco-Story New

Choco-Story New

Choco-Story New

Choco-Story New

Choco-Story New

Choco-Story New

Choco-Story New

28/06/2010

Praag

Het Choco-Story museum in Praag in Tsjechië heeft ook een wedstrijd georganiseerd om het oudste stuk chocolade te vinden, nog in zijn originele verpakking.

We kregen meer dan 40 inzendingen. De meeste staan uitgestald in een vitrine in het museum. Eigenaardig genoeg waren er veel holle figuren bij, verpakt in gekleurd zilverpapier.

Ziehier de 3 winnaars:

    • Een jockey van 1932 ingezonden door Sárka Jakslová
    • Een varkentje van 1848 ingezonden door Marie Mloková
    • Een varkentje van 1952 ingezonden door Jana Malináková




04/02/2010

Choco-Story in Parijs !

Wij hebben ons 3de chocolademuseum geopend in Parijs.

Het museum toont 4000 jaar cacao en chocolade geschiedenis.

Ongeveer 1000 oude voorwerpen en 80 verklarende tekstpanelen, beelden en foto’s, verspreid over 3 verdiepingen, verwelkomen de bezoeker.

Er is eveneens een parcours voor kinderen.

Op het einde van het bezoek wordt de bezoeker verrast met een demonstratie en proeverij.

04/04/2009

Tentoonstelling in Scherpenheuvel

Choco-Story neemt deel met 3 vitrines waarin we oude chocolade vormen tonen aan de tentoonstelling die plaatsvindt van 5 tot 19 april in Scherpenheuvel in de Barokgang achter de basiliek.

Gratis ingang.

Deze foto’s tonen

  • eieren in hout
  • Choco-Story tentoonstelling
  • Fabergé eieren
  • en de eierendans, die een middeleeuwse oorsprong heeft

22/03/2009

Choco-Story bestaat 5 jaar

Op zondag 22 maart bestaat Choco-Story 5 jaar.

Tijdens die 5 jaar hebben we over de 500.000 bezoekers gehaald.

Het Choco-Center werd gebouwd en de demonstratie ruimte vergroot.

We openden een tweede museum in Praag en organiseerden in Brugge reeds 2 chocolade festivals.

Dit jaar vindt Choco-Laté opnieuw plaats en wel van 1 tot 4 mei in de zalen van het Belfort.

Voor de volgende 5 jaar staat de hele Choco-Story ploeg paraat, met heel wat nieuwigheden:
- er komt een nieuw parcours voor kinderen in het museum gebaseerd op een stripverhaal
- het Choco-Center opent zijn deuren met opleidingen, workshops enz voor kinderen en volwassenen
- we starten met een Choco-Lunch vanaf juni voor de bezoekers van maandag tot donderdag met chocoladedrank, praline en brioche brood, een film over origine cacao en uitleg over de soorten van cacao en chocolade.

Choco-Story is in permanente evolutie en heet U graag hartelijk welkom.

17/02/2009

De Belgische Chocolade Code

Een zeker aantal Belgische chocoladeproducenten hebben een code uitgewerkt en ondertekend betreffende de bescherming van de herkomstvermelding van Belgische producten en met als doelstelling te verhinderen dat de consument zou misleid worden over het land van herkomst en de kwaliteit van dergelijke producten.

De contracterende partijen verbinden zich ertoe om, voor wat betreft hun in België geproduceerde producten, een verwijzing naar Belgische chocolade of Belgische pralines enkel te maken indien alle gebruikte chocolade Belgisch is.

De contracterende partijen verbinden zich ertoe om, voor wat betreft hun niet in België geproduceerde producten, geen onrechtmatige indicaties te gebruiken, noch verbaal noch figuratief, die bij de consument de foutieve indruk zouden kunnen wekken dat het chocolade-eindproduct in België werd geproduceerd.

“Belgische chocolade” is een chocolade waarvan het volledige proces van vermengen, verfijnen en conchage in België uitgevoerd werd.

Onder “Belgische producten” wordt verstaan alle producten die geproduceerd zijn met Belgische chocolade.

De handelsnamen en productmerken die Belgische geografische benamingen, plaatsnamen, typisch Belgische symbolen (vlag, Manneken Pis), typisch Belgische landschappen (Atomium, enz…) of typisch Belgische personages (de Koninklijke familie, …) bevatten of vertegenwoordigen
zijn niet toegelaten voor levensmiddelen

  1. die niet in België geproduceerd zijn
  2. of geproduceerd in België met chocolade van niet-Belgische oorsprong.

De contracterende partijen verbinden zich ertoe om gezamenlijk maatregelen te nemen tegen derden die in België of in het buitenland, op verpakkingen of via publiciteit voor producten, misleidende verbale of figuratieve indicaties gebruiken met verwijzing naar België, of naar een van de steden of symbolen, als herkomstland.

21/09/2008

Praag

De belangrijkste verzameling ter wereld van verpakkingen van chocoladetabletten bevindt zich in Praag waar Choco-Story onlangs zijn tweede museum geopend heeft.

Een selectie van deze verzameling van de Heer Stanislav Kramsky is er tentoongesteld.

De Heer Kramsky en zijn echtgenote Yvona verzamelen verpakkingen van chocolade sinds 1964.

Zijn indrukwekkende verzameling bevat :

  1. 125.000 verpakkingen
  2. van 5.300 bedrijven
  3. van 230 landen
  4. en meer dan 1.000 metalen, kartonnen of houten dozen
  5. en ook heel wat boeken en catalogussen.

Hieronder enkele foto’s die genomen werden naar aanleiding van het bezoek van de Heer Eddy Van Belle van Choco-Story aan deze schatkamer.





01/06/2008

Proefmei in Bergen op Zoom op 30 en 31 mei en 1 juni 2008

Choco-Story nam deel aan het culinair evenement Proefmei dat plaatsvond in Bergen op Zoom.

Verschillende topchefs namen deel aan het evenement gericht naar de eindverbruiker, liefhebber van fijne gerechten.

De organisatoren van het evenement hebben dit ook verbonden met drie locale specialiteiten die alle 3 met een A beginnen, vandaar het AAA evenement, aardbei, asperge en ansjovis.

Dankzij de medewerking van top chocolatier Dominique Persoone uit Brugge, The Chocolate Line, die de pralines maakte met de drie vullingen en het ter beschikking stellen van de Sensobus door het bedrijf Belcolade-Puratos, werden de drie pralines elkeen met zijn specifieke vulling op basis van asperge, aardbei en ansjovis voorgesteld aan de aanwezigen. Deze konden hun voorkeurstem uitbrengen na de pralines geproefd te hebben in de bus. Dankzij het gecomputeriseerd sensoriële analyse programma van Belcolade-Puratos konden dan onmiddellijk online de resultaten bekend gemaakt worden zondag om 16U en deze waren de volgende. Als eerste kwam uit de bus de praline met asperges met 46,3 %, als tweede de ansjovisvulling met 27,4 % en als derde, de aardbeivulling met 26,3 %.

Opvallend was dat heel wat inwoners van Bergen op Zoom de ansjovisvulling zeer op prijs hebben gesteld en verkozen boven de 2 andere daar waar de overige bezoekers meestal gingen naar één van de beide andere versies.

Choco-Story nam deel aan het gebeuren met een demonstratiestand waar de Brugse zwaantjes pralines met de typische gruutvulling werden gedemonstreerd, ook met twee chocoladefonteinen die gebruikt werden om aardbeien in de chocolade te dompelen en met een kleine versie van het Choco-Story museum met tekstpanelen en een zeker aantal antieke voorwerpen.

Heel wat bezoekers zijn op het evenement afgekomen en de algemene indruk was uiterst positief. Zeker voor herhaling vatbaar.


10/02/2008

Het oudste chocoladestuk

Ter gelegenheid van de openingsplechtigheid van de Brugse chocolade markt heeft Choco-Story de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de wedstrijd: het oudste chocoladestuk.

De eerste prijs (500 €) ging naar Gilberte Dom uit Wevelgem met een chocolade tabletje van 26 juni 1902.

De tweede prijs (250 €) was voor Schepen Roose met een prachtige reep van 1 januari 1915, een geschenk van Koningin Elisabeth aan zijn grootvader, Belgisch soldaat, met als tekst
"Aan de dappere Belgische soldaten".

De derde prijs (125 €) ging naar Guy Moureau uit Thimister met een klein tabletje van het merk Aiglon daterend van 1924.

In totaal kregen we 78 inzendingen.

Deze staan tot en met 31 mei 2008 tentoongesteld in de overdekte (binnen)koer van Choco-Story.

9/02/2008

Chocolademarkt te Brugge

De eerste chocolade markt ooit heeft plaatsgevonden in Brugge in de Garemijnzaal naast het Belfort op 9 en 10 februari.

Er waren 38 standhouders. De meeste Brugse chocolatiers waren aanwezig met hun chocoladeproducten en specialiteiten.

Méér dan 7000 bezoekers bezochten de markt.

Er heerste een aangename sfeer en ongelooflijke collegialiteit onder de standhouders en voor de bezoekers een ware onderdompeling in heerlijke chocoladeproducten en dat juist vóór Valentijn.

Voor meer foto's, klik hier.

31/01/2008

Marmot in chocolade

De genootschap van de Marmot van de wijk St. Jozef te Brugge nam het initiatief om dit jaar een reuze marmot in chocolade te laten beeldhouwen en dit met medewerking van het Chocolademuseum, Choco-Story.

Het is Freddy De Waele die het gemaakt heeft.

De beginblok woog 160 kg en het eindresultaat was een marmot van 140 kg. De kinderen konden er van smullen en de verkoop van de kleine marmotjes in chocolade was voor een goed doel.

24/01/2008

Chocolademarkt te Brugge op 9 en 10 februari.

Kom naar de enige en eerste echte chocolademarkt in Brugge, Garemijnzaal in het Belfort (op de Grote Markt) op 9 en 10 februari, van 10 tot 18u.

Meer dan 30 Brugse chocolatiers nemen deel.
De school Ter Groene Poorte demonstreert.
Kookdemonstratie door de deelnemende restaurants.

Choco-Story toont de resultaten van de wedstrijd "het oudste chocoladestuk"

Resultaat van de tekenwedstrijd voor de scholen.

Zwanenvlucht met ballonnetjes op de binnenkoer.

Beleef chocolade te Brugge.

Een ideale gelegenheid voor uw Valentijn aankopen.

Alle opbrengsten gaan naar het steunfonds voor verlaten kinderen en sociaal kansarmen Brugge.

24/01/2008

Verder nieuws over de zoektocht naar het oudste stuk chocolade.

Begin november startte Choco-Story, het Chocolademuseum van Brugge,
met een zoektocht naar het oudste chocoladestuk.

Dat oudste stuk chocolade mocht een reep, een tablet, of pralines, of een chocoladedrank zijn, maar in originele verpakking.

Wel, het succes is enorm geweest.
Er kwam een fantastische respons in de pers en de inzendingen bleven dan ook niet uit.

Op 3 weken vóór het einde van de wedstrijd, hebben we in totaal reeds 62 inzendingen gekregen.

Van 5 g mini tabletjes tot 5 kg chocoladeplakken, maar ook repen, poeders, militaire rantsoenen, noem maar op.

De oudste ? 1902 en dan1915.

Graag nog wat inzendingen en dan zijn we klaar voor de tentoonstelling van deze oude chocoladeverpakkingen in het chocolademuseum Choco-Story van Brugge.

De prijsuitreiking aan de winnaars zal plaatsvinden op zaterdag 9 februari rond 10u op de chocolademarkt die op 9 en 10 februari plaatsvindt in de Garemijnzaal (Belfort) op de markt in Brugge.

Hierbij een paar voorbeelden:

een Hongaars chocoladefiguurtje van rond 1957

6 tabletten: 4 van Côte d'Or en 2 van Martougin; 3,4 kg in totaal!

een reep Boy Scouts van Meurisse

1 pakje gealkaliseerd cacaopoeder van Kwatta en een van de Waetermeulen van Brugge

3 tabletjes uit Verviers met een factuur erbij van 1924

3 pakjes cacaopoeder van Kwatta en 1 van Bensdorp

06/11/2007

De oudste chocolade

Choco-Story, het chocolademuseum van Brugge, start met de wedstrijd van het oudste stuk chocolade.

De wedstrijd loopt van 1/11/2007 tot 31/01/2008.

Iedere persoon die een oude chocoladetablet, reep of doos heeft, die minstens meer dan 10 jaar oud is, in zijn originele verpakking zit en in perfecte staat verkeert, kan deelnemen.

Het is voldoende om het chocoladestuk in te sturen naar, of te overhandigen bij:
Choco-Story
Wijnzakstraat, 2 (Sint Jansplein)
8000 Brugge
Tel. 050/61.22.37

Het mag zijn :
- een chocolade tablet
- een chocolade reep
- een doos met chocolaatjes
- een doos of zak met een bereiding voor chocoladedrank.

Lege of onvolledige verpakkingen zullen niet weerhouden worden voor deelname aan de wedstrijd.

Een jury zal elk stuk beoordelen naar oudheid en staat.

Het oudste stuk krijgt een premie van 500 €, het tweede oudste 250 € en het derde 125 €.

De tabletten van de drie winnaars blijven in onze bezitting en zullen worden tentoongesteld in het museum. De andere tabletten zullen gedurende een jaar in het museum worden tentoongesteld vooraleer ze kunnen opgehaald worden.

De prijzen zullen worden uitgedeeld tijdens de chocolademarkt in Brugge die plaatsvindt op 9 en 10 februari 2008.

Het wedstrijdreglement kan bekomen worden in het museum.

Choco-Story zal ook de oudste stukken tentoonstellen.

Choco-Story stuurt naar elke deelnemer een bevestiging van ontvangst van het chocoladestuk, 2 gratis ingangskaarten voor het museum en het wedstrijdreglement.

Choco-Story wenst aan iedereen veel succes toe.

05/11/2007

Week van de Smaak bij Choco-Story

Chocolade, genot en gezondheid !
Ter gelegenheid van de week van de smaak gaat Choco-Story, het Chocolademuseum van Brugge, aan de bezoekers een vergelijkende test laten uitvoeren tussen standaard couverture chocolade en couverture chocolade zonder toegevoegde suiker gemaakt met maltitol.
Maltitol is een zoetstof geëxtraheerd uit cichoreiwortels.

Chocolade gemaakt met maltitol is bijzonder geschikt voor diabetici en voor personen die aan lijnen doen.
De kwaliteit van deze chocolade zonder toegevoegde suiker, geproduceerd door het Belgische chocoladebedrijf Belcolade in Erembodegem, is dermate dat zij aan de voorgestelde vergelijkingstest goed weerstaat.

Van 15 tot 24.11.2007 bij Choco-Story, gratis proeven.
Veel degustatieplezier.

24/08/2007

Wedstrijd Miss Belgium

De kandidaten voor de wedstrijd Miss Belgium voor de provincie West Vlaanderen bezochten Choco-Story.
Zelfs de chocolade smolt weg.

01/05/2007

Verhalen voor de kleintjes.

Christine Thielert van de Choco-Story ploeg, heeft twee kleine verhaaltjes geschreven voor de kinderen :

Amandine, de kleine praline
De geschiedenis van de broertjes Choclala

Deze verhalen worden verkocht aan 2 €/stuk in de winkel van het museum, waarvan 1 € geschonken wordt aan de Stichting "Make a Wish".

Make a wish verwezenlijkt de dromen van de kinderen die heel erg ziek zijn.
Make a Wish België

10/04/2007

Wedstrijd "Creaties"

Ter gelegenheid van Choco-Laté, het Brugs chocoladefestival, werd er een wedstrijd uitgeschreven voor het mooiste, het meest creatieve, het meest originele chocoladestuk of toepassing.

Bij de 500 bezoekers brachten hun stem uit.

Ziehier de resultaten :

Categorie professionelen:
Goud : Werner François
Zilver : Jerome Grimonpon
Brons : Jef Bruynseels

Categorie studenten / scholen:
Goud : Sint Godelieve Instituut Brugge
Zilver : Stijn Orinx
Brons : Dries Spruydt

Categorie liefhebber:
Goud : Peter Tyberghien

Bij de liefhebbers, die blijkbaar minder ervaring hebben bij het vervoer van chocoladestukken, sneuvelden verschillende stukken onderweg.
Eénenkel werk overleefde. Het was gelukkig zeer mooi en origineel.

De organisatoren van Choco-Laté wensen met deze wedstrijd de interesse voor chocolade en vooral voor het vak van chocolatier, bij jong en oud aan te wakkeren.

Het is een prachtig beroep, dat U toelaat met het nobele produkt chocolade, uw creativiteit de vrije loop te laten.

Om uw chocoladecreaties goed te verkopen moet je ook opgewassen zijn tegen de reuzecampagnes van de grote producenten. Je moet dus ook veel aandacht besteden aan de winkelinrichting, de verpakking en de service aan uw cliënteel.

Een fijn beroep met heel veel facetten en mogelijkheden.

Meer foto's : 1 -2 -3

13/12/2006

Choco-Laté 2007

De tweede editie van Choco-Laté, het Chocoladefestival van Brugge, zal plaatshebben van 6 tot 10 april 2007.

Teneinde tegemoet te komen aan de vraag van de exposanten, werden alle zalen van de site Oud Sint Jan gereserveerd, evenals de Beurshal (vlakbij
't Zand).

De editie 2007 van Choco-Laté zal dus nog indrukwekkender en heerlijker zijn voor de bezoekers.

Teneinde Brugge onder te dompelen in een chocoladesfeer gedurende de maanden voorafgaand aan Choco-Laté, hebben de organisatoren een wedstrijd georganiseerd voor de restaurants van Brugge.

Het beste voorgerecht, de beste hoofdschotel en het beste nagerecht hebben de "Gulden Cacaovrucht" ontvangen, een kunstwerk in brons van Claude Rahir.

- Restaurant Rock-Fort, trofee nagerecht
- Restaurant Vandamme, trofee hoofdgerecht
- Restaurant 't Zwaantje, trofee voorgerecht

24/11/2006

Choco-Story neemt deel aan de kersthappening in Brugge

In samenwerking met Belcolade heeft Choco-Story deelgenomen aan de kersthappening te Brugge van 24/11 tot 3/12/06.

Stéphane Leroux en Stef Aerts van Belcolade en Freddy De Waele en Valentine Smit van Choco-Story zorgden voor de demos.

Zij hebben mooie bloemstukken in chocolade gemaakt.

16/11/2006

Choco-Story neemt deel aan de week van de smaak.

Chocolade evolueert de laatste jaren net zoals de wijn dat jaren geleden gedaan heeft.

Van rode, witte of rosé wijn is men geëvolueerd naar rode wijn, van een land, van een regio in dat land, van een huis of kasteel in die regio, tot zelfs het type druif.

Chocolade ondergaat diezelfde verfijning van de smaak.
Van fondant, melk of witte chocolade is men geëvolueerd naar specifieke origine chocolades, bereid op basis van cacao's komende van specifieke streken uit de cacao producerende landen.

Zo is men geëvolueerd bijvoorbeeld van een massaprodukt fondant chocolade naar een fondant chocolade op basis van cacao komende van Mexico, van de staat Tabasco, van de boerderij La Joya en het cacaotype, zijnde Criollo.

Om de smaakverschillen die er bestaan, duidelijk te maken voor de verbruiker, gaat Choco-Story tijdens de Week van de Smaak deze verschillen laten proeven.

Op het einde van het museumbezoek gaat elke bezoeker 3 chocolaatjes te proeven krijgen, die alle 3 fondant chocolades zijn met 64 % cacao.

En dit op basis van :

- cacao uit Peru : met een typische smaak van gedroogd fruit
- cacao uit Papoua Nieuw Guinea : met een eerder gerookte smaak
- cacao uit Costa Rica : met een koffieachtige smaak.

De vastgestelde smaakverschillen zijn opvallend en zeer interessant en dit ondanks het feit dat het 3 chocolades zijn met hetzelfde cacaopercentage.

Dit bewijst dat de herkomst (klimaat, bodem) en het type cacao (Criollo, Forastero of Trinitario) een grote rol spelen op smaakgebied.

29/09/2006

Kasteel van Gaasbeek

Choco-Story nam deel aan de tentoonstelling "van Pièce Montée tot Pêche Melba" in het Kasteel van Gaasbeek van 29/9 tot 26/11/2006.

Choco-Story leende een twintigtal voorwerpen uit voor deze tentoonstelling.

Zie hier een paar foto's ervan.

11/09/2006

Bakkerijmuseum in Veurne

Op zondag 11 september was er open monumentendag en ter dien gelegenheid startte het bakkerijmuseum in Veurne met een kleine tentoonstelling gewijd aan Belgische chocolade en haar export.

Hieraan heeft Choco-Story meegewerkt met het uitlenen van panelen en ook het geven van een voordracht.
Voor meer foto's, klik hier.

29/05/2006

Choco-Laté (28 april - 1ste mei 2006)

Het brugs chocolade festival was een groot succes.

Meer dan 70 exposanten hebben hun producten/attrakties bij ongeveer 14000 bezoekers voorgesteld.

Hieronder, een paar foto's van de 8 zalen.

Pagina 1 - Pagina 2 - Pagina 3 - Pagina 4 - Pagina 5 - Pagina 6 - Pagina 7

De meest gehoorde reactie van de bezoekers was : " Ik wist niet dat we zoveel met chocolade kunnen doen".

Reactie van de exposanten : " Ik dacht niet dat het festival zoveel mensen zou aantrekken. En het is maar de eerste editie ! Wat zal dan in 2007 gebeuren ? ".

27/01/2006

Choco-Laté

Choco-Story organiseert van 28 april 2006 tot en met 1 mei 2006 het Chocoladefestival in Brugge.

Dit festival zal plaatsvinden in de zalen van Oud Sint Jan en is bestemd voor het groot publiek.

De exposanten zijn chocolatiers, producenten van produkten die chocolade bevatten, zoals bier, specerijen, fruit en andere.

Er zullen spelletjes zijn voor kinderen (tekenen met chocolade) en voor de groten, beeldhouwen in chocoladeblokken en body painting.

Collectioneurs zullen hun kunstwerken die met chocolade geschilderd zijn tentoonstellen.

Films en uiteenzettingen over chocolade wisselen elkaar af in een daartoe geschikte zaal.

Er zal chocolade kunnen geproefd worden en men kan ook zien beeldhouwen.

Dit wordt een groot gebeuren rond chocolade.

Choco-Laté : een groot festival rond chocolade in Brugge van 28 april tot en met 1 mei 2006.

12/12/2005

Bezoek aan Belcolade

De ganse ploeg van Choco-Story, het chocolademuseum van Brugge, heeft een bezoek gebracht aan de nieuwe installaties van Belcolade.

Belcolade, de enige Belgische fabrikant van couverture chocolade heeft zijn verpakkingsafdeling in belangrijke mate uitgebreid.

Belcolade heeft ook het ontwerp van haar verpakkingen en de publiciteit vernieuwd.

De ganse ploeg van Choco-Story heeft zich kunnen vergewissen van de omvang van de installaties, de robotten en vooral de netheid in de ganse fabriek kunnen waarderen.

02/12/2005

Choco-Story wint de eerste prijs voor toerisme van de Stad Brugge

De Stad Brugge loofde voor de eerst keer haar prijs voor toerisme uit.

De prijs ging naar Choco-Story.

De hele ploeg van Choco-Story is daar heel blij mee en is er ook fier over.

Een goede motivatie om onze bezoekers extra te verwennen.

22/10/2005

Salon du Chocolat

Choco-Story heeft deelgenomen aan het Salon du Chocolat in Parijs, Porte de Versailles, van 22 tot 25 oktober 2005.

Op de stand van Choco-Story was er de historiek van de cacaodrank te zien.

De Maya's maakten op basis van cacao een gekruide drank, die geen suiker bevatte, want die kenden ze nog niet. Wel wat honig.

Het zijn de Spanjaarden die de drank hebben omgevormd tot een zoete lekkernij, door er suiker aan toe te voegen, evenals bloemen en smaakstoffen.

Voor meer foto's, klik hier.

21/05/2005

Het chocoladefeest te Bromont kort bij Montreal in Canada

Op 21, 22 en 23 mei, evenals op 28 en 29 mei heeft in Bromont in Canada het chocoladefeest plaats gevonden.

Er stond heel wat op het programma en Choco-Story, het chocolademuseum van Brugge, is ervan gaan proeven.

In een grote hall stelden chocolatiers hun laatste nieuwigheden tentoon. Verschillende onder hen stelden zich voor als producent van Belgische chocolade en waren klant van Belcolade, fabrikant van couverture chocolade voor de professionelen.
Er was ook een plaats waar de kinderen met chocolade konden verven, er was body painting, "body care" produkten op basis van cacao en chocolade, chocoladebier en de organisatoren van het chocoladefeest in Florenville in België, de Heren Goebels en Bechoux, waren ook aanwezig.

Een koets bracht de bezoekers langsheen de hoofdstraat van het stadje waar beeldhouwers van werken in chocolade, cafés en restaurants elkaar afwisselden.

Langs deze straat ligt ook het chocolademuseum van de Heer Bilodeau, die ook de organisator is van het feest.

Voor meer foto's, klik hier.

10/04/2005

Chocoa

Choco-Story, het chocolademuseum te Brugge, heeft deelgenomen aan Chocoa, het chocoladesalon te Brussel van 10 tot 12 april 2005.

Choco-Story heeft aan dit salon deelgenomen met een stand van 60m².

Hierna vindt U enkele foto's van onze stand, die bij het binnenkomen toegang gaf tot een kleine ruimte gewijd aan de Codexen van de Maya's en Azteken en aan de offerandes van dit volk aan hun goden, die vaak bestonden uit cacao.

Een tweede zaaltje was gewijd aan de etymologie van het woord cacao en aan de bereiding van de gekruide drank, die heel vaak werd voorbehouden voor koningen en personen van adellijke afkomst.

In een derde, grotere zaal, zag men een overzicht vanaf de komst van de Spanjaarden en de toevoeging van suiker aan de cacaodrank tot de periode wanneer deze gesuikerde cacaodrank de lievelingsdrank werd van de Europese koninklijke hoven en de panelen gewijd aan de industriële productie van chocolade, die geleidelijk aan evolueerde naar het produkt dat vandaag de dag de lekkernij is die wij zo appreciëren. Het bezoek eindigde met 3 panelen gewijd aan het aspect gezondheid van chocolade.

Choco-Story werkte voor dit salon samen met Mevrouw du Chouchet die een reeks chocolatières, vervaardigd door artisanale ontwerpers van Limoges, tentoon stelde.
Dit vervolledigde deze kleine maar interessante voorstelling van het chocolademuseum te Brugge.

Voor meer foto's, klik hier.

29/03/2005

Passendale

Chocoladedemo in de oude kaasmakerij op 29 maart 2005

De vraag kwam vanuit De Oude Kaasmakerij in Passendale voor een samenwerking met als thema: Kaas - Chocolade - Pasen naar jong publiek.

Hierop werd positief gereageerd door Choco-Story.

Bij het begin van de demo werd er uitleg gegeven over Choco-Story.
Ligging en wat er zoal te zien en te beleven is.

Er werd ook uitgelegd hoe pure- melk en witte chocolade samengesteld is.

Ter plaatse werd een kaaslolly gemaakt. Een kaasbalkje (1,5 cm x 1,5 cm x 3 cm)
Een lollystokje indrukken en dompelen in melkchocolade. Dan laten opstijven.

Er werden ook chocoladepaaseitjes gevuld met een ganache (roomvulling) waaronder geraspte jonge kaas gemengd was.

Kaas en chocolade, een nieuw liefdessprookje

Voor meer foto's, klik hier.

21/02/2005

Flanders Travel Forum

Choco-Story, het chocolademuseum van Brugge, heeft deelgenomen aan Flanders Travel Forum, dat plaatsvond op 21 en 22 februari 2005.

De exposanten waren een aantal hotels, musea en bedrijven die bezoeken en excursies in de Vlaamse regio plannen, en die aan de bezoekers voorstelden wat ze aan te bieden hebben.

De bezoekers waren reisagentschappen, autocarbedrijven e.d. uit verschillende Europese landen.

Een groot aantal bezoekers kwam voorbij op onze stand.

14/02/2005

Sint-Valentijn

14 februari is het Sint-Valentijn, de dag van de verliefden.

In feite zou iedere dag van de 365 die een jaar telt een dag van liefde moeten zijn, maar 14 februari wordt hieraan helemaal gewijd en geeft aan alle verliefden in de wereld de gelegenheid om hun gehechtheid aan hun partner, nog meer te uiten.

Chocolade werd gedurende zijn 2.600 jaar verbruik, geassocieerd met een soort magische kracht op de "verliefdheidsvezels" van diegene die chocolade eet. De Azteekse koning Moctezuma dronk tientallen tassen cacaodrank, evenals de bekende Madame du Barry, Casanova en zoveel anderen.

Chocolade schenken ter gelegenheid van Sint-Valentijn, het feest van de verliefden, is dus helemaal passend, niet enkel als symbool van affectie, maar ook, wie weet, voor zijn "afrodisiacum" effect, zoals sommigen beweren.

Een feest voor alle verliefden … van chocolade en om hun feest nog verliefder te maken, zal Choco-Story aan elk koppel dat het museum bezoekt op 14 februari, een hart in chocolade aanbieden, gevuld met een aangename praliné op basis van nootjes.

13/12/2004

Tekenwedstrijd

Choco-Story, het chocolade museum in Brugge, organiseerde ook een tekenwedstrijd ter gelegenheid van het bezoek van Sinterklaas.
We kregen 135 tekeningen toegestuurd.
Klik hier om de tekeningen van de 10 winnaars te zien. Zij krijgen elk een mooi chocolade colli toegestuurd.
Gefeliciteerd.

Volgend jaar doen we het opnieuw en Choco-Story hoopt op nog meer deelnemers.

06/12/2004

Sint Niklaas en Zwarte Piet

De Sint kwam naar het museum. Hij bleef er 3 dagen en wel op 4, 5 en 6 december.

Zwarte Piet was er bij en die gaf uit zijn dik boek de nodige informatie hoe elk kindje zich tijdens het jaar gedragen had en of het op school goed gewerkt had.
En indien dat zo was, dan schonk de Sint een zakje chocolade snoep.

Voor meer foto's, klik hier

04/12/2004

Sint Niklaas

Op 4 - 5 - 6 december zullen Sint Niklaas en Zwarte Piet de kindjes met hun ouders ontvangen in het Chocolademuseum.
De Sint is er aanwezig van 10u tot 12u en van 14u tot 16u.

Extra chocolade voor de kinderen en een tekenwedstrijd.

28/10/2004

Het salon van de chocolade in Parijs

Van 28/10 tot 1/11 heeft Le Salon du Chocolat plaatsgevonden in de tentoonstellingsruimtes van de Porte de Versailles in Parijs.

Choco-Story was er aanwezig met een stand van 60 m2.
Een mini-museum dat een blik gaf op de 2.600 jaar cacao- en chocolade-geschiedenis.

Het aspect chocolade en gezondheid hebben we ook getoond, evenals chocolade + specerijen. Een moderne versie in chocolade, van de aloude gekruide mayadrank.

Voor meer foto's, klik hier.

20/07/2004

Chocol@brugge

Chocolade-arrangement te Brugge

Basisingrediënten :

· 2 overnachtingen, inclusief ontbijt, in een hotel
· bezoek aan het chocolademuseum Choco-Story met demonstratie hoe chocolade gemaakt wordt + geschenk
· gidsboekje
· documentatiepakket over de stad Brugge

27/03/2004

Het Chocolade weekend in Florenville.

Choco-Story heeft deelgenomen aan het feest van de chocolade in Florenville op 27 en 28 maart 2004.

De gebeurtenis vond plaats in een prachtige tent, die opgesteld stond op het marktplein van Florenville. Onder impuls van meester chocolatier Edouard Bechoux en van zijn schoonbroer, de zakenman Xavier Goebels, kende deze tweede editie een nog groter succes.

Met 8.000 bezoekers wordt het een onomkeerbare manifestatie voor deze zeer uitgestrekte en mooie regio van ons land.

Choco-Story, het museum van de Belgische chocolade was er aanwezig met een stand van 40 m2.

Tien panelen van de 85 die het museum telt werden er tentoongesteld. De bezoeker kon er kennismaken met de cacaoboom, de oogst van de cacaonoten en met de historiek van cacao en chocolade

20/03/2004

Het Cacao Development Fund.

Choco-Story heeft als objectief steun te verlenen aan cacao landbouwers door middel van giften voor uitrusting en vormingsinfrastructuur.

De actuele financieringsmiddelen van het Cacao Development Fund komen van de schenkingen van de genodigden op de inhuldiging van het museum.
Zij zullen aangevuld worden door een jaarlijkse storting vanwege Choco-Story van 2.500 € en door de opbrengsten van manifestaties georganiseerd door het museum voor deze doeleinden.

Het eerste project waaraan Choco-Story zijn medewerking verleent is gesitueerd ten zuiden van Yaoundé in Kameroen.

20/03/2004

Inhuldiging van het Choco-Story Museum op 20 maart 2004.

Op 20 maart 2004 hebben de inhuldigingsfestiviteiten van Choco-Story plaatsgehad in aanwezigheid van Burgemeester Patrick Moenaert, de Stadsbestuursleden, de Directie van de IVV School Ter Groene Poorte Brugge en talrijke vrienden.

De genodigden hebben kunnen proeven van een selectie van gezouten en gesuikerde gerechten, met aangepaste wijnen.

Choco-Story dankt iedereen die door hun aanwezigheid blijk hebben gegeven van hun steun en vriendschap.

Choco-Story bedankt diegenen die het museum met bloemen versierd hebben en ook diegenen die een bijdrage hebben gestort voor het Cacao Development Fund.

Voor meer foto's, klik hier.