NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
 

Nicaragua

De cacaoteelt in Nicaragua was in de precolumbiaanse periode beperkt tot het gebied van de Stille Oceaan.

In het document « Tasacion de Tributos » 1548 – 1551 van Oviédo is er sprake van een kleine productie in de gebieden van Leon en Grenada.

Oviédo schreef dat de Nicarao, die de Nahua taal spreken, de cacao geïntroduceerd hebben in Nicaragua en dat de lokale Chorotegas de cacao niet kenden.

De productie was beperkt en enkel bestemd voor lokaal gebruik.

Het is merkwaardig vast te stellen dat de cacao meeteenheden uitgedrukt zijn in Spaanse eenheden « fanegas, almudes en celemines » en niet in indiaanse « xiquipiles en zontles  ».

Hij  vermeldt dus geen indiaanse meeteenheden die normaal als referentie gebruikt werden.
Hieruit besluit men dat in die tijd er geen belangrijke handel in cacao bestond in die regio.

Momenteel bedraagt de productie van cacao in Nicaragua ± 3.000 T.
7.500 families leven hiervan door middel van 39 coöperatieven.

De productie schommelt van 160 tot 450 kg/ha.

De totale bewerkte oppervlakte bedraagt 7.275 ha, zodat de gemiddelde opbrengst per ha 400 kg bedraagt.

De verscheidenheid van drank gemaakt op basis van het binomium maïs – cacao is indrukwekkend en draagt de namen : piste, tata pinole, chilate, pinolillo, fresco de cacao, pinole.

Men noemt trouwens de Nicaraguanen de « pinoleros » of drinkers van pinole.

De klassieke werktuigen zoals de metate, molinillo en jicara zijn nog steeds aanwezig in tal van huizen, of beter gezegd hutten.

De jicaras hebben echter een ongewone langwerpige vorm waardoor men ze gemakkelijk kan ophangen aan rekken, vastgemaakt op een piek.

Wij hebben het geluk gehad de meeste van deze werktuigen gevonden te hebben bij Maria Helena Gomez Rayo in Las Calabassas.

Wij danken haar en gans haar familie voor de zeer gewaardeerde bijdrage aan het geheel van voorwerpen die wij hebben kunnen bemachtigen om in het Choco-Story museum de geschiedenis van de cacaodrank in Nicaragua te kunnen illustreren, de bakermat van de BANANIA drank, zeer gekend in Frankrijk.

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua

De oorsprong van Banania

Nicaragua is het land waar op traditionele wijze maïs, “plantain” of weegbree bananen en cacao werden gebruikt in dranken en brouwsels.

Langsheen het meer in de dorpen rond de stand Ribas, weefden de Nahua-Indianen petates gemaakt van riet.
Het is een plek waar er veel wind is waardoor men de weegbree bananen of groene bananen, die in stukken of schijven gesneden werden, gemakkelijk kon drogen, om daarna tot poeder verpulverd te worden.

De cacao die in grote hoeveelheden beschikbaar was in dit land werd gewassen om de pulp te verwijderen en daarna geroosterd en geplet op een metate of maalsteen.

De jicaras of kalebassen die gebruikt werden voor het bereiden en nuttigen van de drank bekomt men door de vrucht van de jicaro uit te hollen. De zaden die daarin zitten werden geroosterd en geplet, waardoor men het poeder bekwam, dat hoogstwaarschijnlijk deel uitmaakte van het originele recept.

Het recept van de cacaodrank dat de Fransman Pierre Lardet ontdekt heeft in het begin van de jaren 1900 bestond waarschijnlijk uit :

  1. cacao
  2. groene weegbree bananen
  3. jicaro poeder
  4. ruwe suiker
  5. water

Om de cacaodrank te drinken werden langwerpige jicaras gebruikt.

Verschillende types van meubels, rekken en ophangsystemen werden gebruikt om de jicaras binnen handbereik te hebben in de keukens,
waar ze naast de metates of maalstenen en molinillos of schuimkloppers stonden.

Nicaragua
zicht op het meer van Managua

Nicaragua
de ingrediŽnten voor het recept van Banania volgens de eigenaar van de chocolaterie MOMOTOMBO

Nicaragua
de bekomen drank

Nicaragua
een markt

Nicaragua
verkoop van cacaobonen

Nicaragua
plantain bananen

Nicaragua
artisanale bereiding van een drank met bananen en cacao

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua
rotstekeningen

Nicaragua

Nicaragua
vulkaan op het eiland OMOTEPE

Nicaragua
hutten op de flank van de vulkaan en aankoop van een metate in de vorm van een schildpad voor het Choco-Story museum

Nicaragua

Nicaragua

Melania ArgŁello

In het dorp San Jorge dichtbij Rivas hebben wij MELANIA ARGÜELLO ontmoet die mooie figuren maakt met cacaopasta in de vorm van taarten, dieren, enz.

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua

Menier plantage

Wij hebben in Nicaragua ook de oude Menier plantage bezocht.

Indrukwekkende gebouwen in een mooie omgeving, maar nog maar weinig cacaobomen.

We konden een paar vruchten plukken en de pulp en de bonen proeven.

Het was een Trinitario die tamelijk aanleunde bij Criollo, dus met eerder licht paars gekleurde bonen.

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua