NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Demonstratie Onze recepten Oude recepten
Cacaodrankrecepten Mexikaanse recepten
 

Recepten van dranken in Tabasco Mexico

Pozol

IngrediŽnten :
o 1 kilo maÔs
o 1 lepel ongebluste kalk
o 250 gr gegrilde en gepelde cacaobonen
o 3 liter water

Bereiding :
Kook de maÔs in het water met de kalk tot wanneer het vliesje van de maÔs gemakkelijk los komt wanneer men de korrels door de vingers wrijft.
Neem van het vuur en spoel verschillende malen om de korrels volledig te reinigen.
De cacao en de gekookte maÔs afzonderlijk fijn malen.
De twee ingrediŽnten mengen en nadien opkloppen met drie liters koud water. Dien de pozol op in "jicaras".

Opmerking :
Pozol is een traditionele drank waaraan men bloemen van de "chorote" kan toevoegen, evenals "piste" (gegrilde pitten van de breiappel), " camote " (zachte aardappel), enz.
Hij kan afzonderlijk gedronken worden of als begeleiding bij een ander gerecht.

Tejate

IngrediŽnten:
o 3 liter water
o 250 gr maÔs
o 2 kg gezeefde as
o 50 gr gegrilde en gepelde cacaobonen
o 250 gr suiker
o 3 pixtles (zaden van de abrikozenboom van de Antillen)
o 10 cacaobloemen

Bereiding
Giet het water in een geschikt recipiŽnt, voeg de as toe, meng goed en laat even rusten.
Giet vervolgens het water in een andere recipiŽnt zonder de resten van de as mee over te gieten, voeg de maÔs toe en plaats op het vuur.
Wanneer alles gekookt is, het mengsel fijn stampen en de bekomen massa vermengen met de cacao et de pixtles tot wanneer men een gladde en homogene massa bekomt.
Giet het mengsel nadien in een aangepast recipiŽnt en voeg water toe.
Klop krachtig tot wanneer men overvloedig schuim bekomt.
Los de suiker afzonderlijk op in een tas water om een siroop te maken.
Dien op in individuele glazen en suiker volgens smaak met de siroop.

Chocolade met Tabasco pepers

IngrediŽnten:
o 1 kg droge cacao
o 10 Tabasco pepers
o water of melk, volgens behoeften
o suiker, volgens smaak

Bereiding :
Stamp de cacao met de pepers fijn in een verwarmde metate (soort vijzel) of in een manuele molen.
Vorm tabletten van ongeveer 30 g en laat opstijven.
Snijd ze nadien in stukken en doe ze in een recipiŽnt; voeg water of kokende melk toe (1 tas per tablet) en klop met een schuimklopper "molinillo".
Deze chocolade kan bitter geproefd worden of verzacht met suiker.

Opmerking :
De Tabasco pepers zijn ook bekend onder de naam van peper van Jamaica (pimienta gorda) of peper van de aarde (pimienta de la tierra).

Chocolademengsel op oude wijze.

IngrediŽnten :
o 1 kg gegrilde cacaobonen
o 2 tassen gegrilde amandelen
o 2 lepels gemalen kaneel
o 2 tassen suiker
o 2 gekookte eigelen

Bereiding :
Stamp de cacao fijn in een metate (soort mortier), verwarm twee tot driemaal tot wanneer men een roomachtige massa bekomt.
Voeg langzaam de amandelen, de kaneel, de suiker en de eigelen toe.
Giet het deeg in speciale vormen of in blikken ringen die op huishoudpapier worden geplaatst om tabletten van 500 g te vormen.
Maak met een mes een verdeling van 16 porties in iedere tablet.

Om de drank te bereiden lost men elke portie chocolade op in 250 ml water of kokende melk. Klop met een schuimklopper "molinillo" tot men overvloedig schuim bekomt.

Opmerkingen :
Men kan op voorhand de ingrediŽnten in een keukenrobot fijnmalen en nadien verder fijnmalen in een metate tot wanneer men een deegvormige massa bekomt.
Voor dit recept is het niet nodig het vliesje van de cacaobonen te verwijderen.

Tascalate

IngrediŽnten :
o 1 kg gegrilde en geplette tortilla's
o 250 gr gegrilde en gepelde cacaobonen
o 10 g kaneelstokje, in kleine stukken gesneden
o 5 gr roekoe (oranjerode kleurstof) in pastavorm
o water, volgens behoeften
o suiker, volgens smaak

Bereiding :
Meng de geplette tortilla met de cacao, de kaneel, de roekoe en maal alles fijn met een manuele molen.
Om de drank te bereiden, neemt men 2 lepels van deze bereiding per glas water, suiker toevoegen volgens smaak en met een schuimklopper "molinillo" opkloppen alvorens op te dienen.

Opmerkingen :
Tortilla is een soort pannenkoek op basis van bloem en maÔs.
De suiker kan ook tijdens het vermalen toegevoegd worden teneinde volledig vermengd te worden met de andere ingrediŽnten.

Atol van zachte maÔs met chocolade.

IngrediŽnten :
o 6 zachte gepelde maÔskolven
o 2 tassen water
o 1 liter melk
o 2 tabletten chocolade in stukken gebroken

Bereiding
Meng de maÔs met de helft van het water. Zeef de bereiding, giet het bezinksel in de andere helft water en zeef opnieuw.
Herhaal deze handeling tot wanneer men een zuiver bezinksel bekomt.
Plaats dit op een zacht vuur en laat koken, terwijl men voortdurend blijft roeren, tot wanneer het mengsel indikt.
Voeg vervolgens de melk geleidelijk toe evenals de chocolade.
Blijf roeren tot de chocolade gesmolten is.

Champurrado met gegrilde en geplette maÔs

IngrediŽnten :
o 2 tassen gegrilde en geplette maÔs
o 1 Ĺ liter water
o witte of bruine suiker volgens smaak
o 1 kaneelstokje
o 2 tabletten bittere chocolade, in stukken gebroken

Bereiding
Meng de maÔs met de helft van het water. Zeef het mengsel, giet dit vervolgens over in een recipiŽnt met de rest van het water dat intussen gekookt werd.
Voeg suiker, kaneel en chocolade toe.
Laat de bereiding op een zacht vuur koken tot men de hardheid van de atol bekomt.

Variant :
Indien gewenst kan U de gegrilde en geplette maÔs vervangen door tortilladeeg.

Polvillo

IngrediŽnten :
o 250 gr gegrilde en geplette maÔs
o 50 gr gegrilde en geplette cacaobonen
o 1 koffielepel kaneelpoeder
o suiker volgens smaak
o 2 liter water
o ijs volgens smaak


Bereiding :
Meng zorgvuldig de maÔs met de cacao, de kaneel en de suiker.
Voeg het water (koud of warm) toe en klop tot alle klonters opgelost zijn. Indien U deze koude drank wenst te drinken kan U ijsblokjes toevoegen bij het serveren.

Xochistle

IngrediŽnten :
o 1 kilo gegrilde en geplette cacaobonen
o 250 gr suiker
o 10 gr roekoe in pastavorm

Bereiding :
Meng de cacao, de suiker en de roekoe. Doe twee soeplepels van dit poeder in een glas koud water en klop krachtig.

Opmerking :
De functie van roekoe in dit recept is om kleur te geven (rood) aan deze drank.

Recepten van dranken in Jalapa Mexico

In de Churreria del Recuerdo hebben we de bereiding van 4 cacaodranken kunnen bijwonen

  1. Chocolade op Mexicaanse wijze gemengd met water
    • goede chocoladesmaak, maar waterachtige structuur
  2. Chocolade op Franse wijze met veel melk
    • melksmaak, maar te weinig chocoladesmaak
    • mooi en veel schuim dat blijft
  3. Chocolade op Spaanse wijze, met minder melk
    • zeer goede chocoladesmaak
    • maar minder schuim
  4. De champurrado, bestaande uit gekookte maïspasta + chocolade + water.
Jalapa

Jalapa

Jalapa

Jalapa

Jalapa

Jalapa