NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  Soconusco

Is een gebied gelegen in het zuidoosten van Mexico, dat veroverd werd door de Azteken.
De cacao geconsumeerd door de adel en priesters was afkomstig van dit gebied.

De kwaliteit van de cacao van Soconusco genoot van groot aanzien, zelfs in de tijd van de Spanjaarden. Vandaag nog spreekt men van “cacao real”.

Het gaat hier zeer zeker over het Criollo type met dus witte zaden binnenin.
Ik was nieuwsgierig om dit ter plaatse na te gaan.

Soconusco maakt deel uit van de Mexicaanse staat Chiapas, een enorm groot gebied dat zich uitstrekt van Palenque in het Noorden tot de stranden van de Stille Oceaan in het zuiden.

Daar Soconusco zich dichtbij de zee bevindt had ik mij eerder verwacht aan een vlakke cacaocultuur die gemakkelijk te bewerken en te bezoeken is. Maar niets is minder waar.
Inderdaad, heel wat plantages bevinden zich in het gebergte, soms zelfs vermengd met percelen met koffiebomen.

Een bezoek hieraan vroeg in de morgen en wanneer de koffiebomen in bloem staan, is een onvergetelijke ervaring.
Een aangenaam parfum verspreidt zich in de lucht, het is nog niet te warm en de krekels zwijgen nog, een prachtige blauwe vogel vliegt voorbij en anderen zingen en fluiten.

Onze gastheren spreken ons over de Maya landbouw in verschillende lagen.

bloemen, of  “chipilin”, “hierba mora”, dichtbij de grond
dan de cacaoboom, de “guanabana”, de citrusbomen
nadien de bananenboom, de avocado,
nog groter de “sapote mamaey”, de “chico zapote”.
en nog hoger de “ceiba” en de “guanacastle”.

         Ceiba
         ______
         Sapote
         ________
         Bananenboom
         _________
         Cacao
         _________
         Bloemen

De « cacao real » heeft de gevolgen ondergaan van de wereldprijs, van ziektes en heeft vooral concurrentie gekregen van andere landbouwproducten.

De cacao die lange tijd het product was dat het gebied deed leven, werd geleidelijk aan vervangen door bloementeelt, maïs, bananen, soja en palm en ook door weiland voor de veeteelt.

Vandaag is 40 % van de oppervlakte gewijd aan veeteelt, 30 % aan maïs, bananen, soja en palm en 30 % zijn bossen.

In het gebied van Soconusco zijn er nog ongeveer 14.000 ha cacao met een geringe productie per ha.

Het gebied heeft in korte tijd ongeveer 12.000 ha cacaoplantages verloren.

En de productie is sterk gedaald op de percelen die behouden bleven, omwille van de “monilla”.

De vroegere bevolking waren Mokayas, die cacao gebruikten in gekruide dranken zo’n  4000 jaar geleden.

Daarna kwamen de Maya’s, zoals bv het MAM volk, dat de Maya Mam taal spreekt.
         Water = há
         Warm water = shká

Het gebruik van cacao in dranken is gebleven.

Wij hebben het volgende gedronken :

  1. Atole : op basis van gekookte maïs, zonder suiker soms met toevoeging van chili en/of sapote
  2. Pinole : op basis van geroosterde, gemalen maïs met toevoeging van suiker
  3. Pozol : “genixtamaliseerde” maïs, fijngemalen, vermengd met geroosterde cacao
  4. Sommigen voegen de geroosterde kern van de sapote vrucht toe
  5. Tascalate : op basis van gekookte maïs, cacao en achiote met water of met melk

De dorpen hebben “nahuatl” benamingen, daterend van de Azteekse overheersing.

         Voorbeeld :          Huechuetan : oud dorp
                            Cacaotan : cacao dorp

Eén van de locale specialiteiten is “michelada”, het is een mengeling van mosselsap, citroensap, Engelse saus, Maggi saus, chili en bier.
Ik moet U zeggen dat de toerist hier beter afblijft.

Zoals U kan zien op de foto’s hebben we inderdaad witte cacaobonen gezien. In sommige gevallen was de ganse cacaonoot wit. In andere gevallen enkel een paar van de bonen.

Het is voornamelijk de « cacao real » die men in grote hoeveelheden zou moeten produceren.

De vereniging  Red Maya tracht dit te doen door het promoten van :

    • de criollo cacaocultuur
    • organisch
    • in het kader van een Maya landbouw in verschillende lagen.
Soconusco
het ochtendgloren doorheen de bananenbomen

Soconusco
de koffieboombloemen

Soconusco

Soconusco
cacao real

Soconusco

Soconusco
op weg naar een plantage

Soconusco
voedsel binnen handbereik

Soconusco

Soconusco

Soconusco
drank bij de hand

Soconusco

Soconusco
landbouwer toont cacaobonen met gemengde granen

Soconusco

Soconusco

Soconusco

Soconusco
bloemen en palmbomen vervangen de cacao

Soconusco

Soconusco
een halte langsheen de weg, garnalencocktail bij 35įC en ďmicheladaĒ op basis van mosselensap

Soconusco

Soconusco

Soconusco
tafel in steen waarop het vuur brandt

Soconusco
het roosteren van de maÔs voor de bereiding van de pinole

Soconusco
bereiding van atole en pozol

Soconusco

Soconusco

Soconusco
tascalate met water en melk

Soconusco
IZAPA, de enige ruines in Mexico waar er cacao te vinden is