NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  Oorsprong van cacao

Alhoewel algemeen aanvaard wordt dat cacao afkomstig is van het Amazonegebied, toch bestaan er ook andere theorieën.
Er bestaan tal van betwistingen omtrent de oorsprong van Criollo en zijn geleidelijke verspreiding in Centraal Amerika en in het noorden van Zuid-Amerika.

Sommigen beweren dat cacao misschien wel te vinden was in het ganse Amazone-gebied en dat gedurende de quaternaire periode van de ijstijd, zo’n 2 miljoen jaar geleden, bepaalde boomsoorten waaronder de cacaoboom, slechts terug te vinden  waren op bepaalde plekken, waar natuurlijke variëteiten ontstonden.

Anderzijds heeft de mens door zijn verplaatsingen bepaalde cacaosoorten meegebracht en door bestuivingen verschillende variëteiten gekweekt.

Twee plaatsen zijn bekend voor de aanwezigheid van de zuivere Criollo in zijn oudste vorm :

De cenoten van Yucatan
Hier zie je foto’s van een cacaoboom in een cenote, maar hij draagt geen vruchen.





Wij hebben kunnen afdalen in deze cenote en dit heeft ons de volgende prachtige foto’s opgeleverd.
Wij hebben ook een boom gezien met “pimienta gorda”, de peper die in de cacaodrank gebruikt wordt.









Wij hebben niet kunnen afdalen in de andere cenote. Geen enkele bewoner van het naburige dorp heeft ons willen helpen bij het vinden van de geheime ingang/afdaling. Het is een heilige plaats.

Hier zie je de foto van het heilige symbool bij het begin van de weg naar de Cenote.



Wij hebben er cacaovruchten gezien (zie foto).  Er waren ook sapote-vruchten waarvan de pit gebruikt wordt in de pozol, de chocoladedrank van de Maya’s.


Jaguar tanden … een heilige plaats


Jaguar tanden … een heilige plaats

De lacandons van Chiapas
In het bos bij de lacandons hebben we kleine cacaovruchten gevonden (onrijpe groene en rijpe gele) met 10 inkervingen en waarvan de bladeren 8 nerven vertonen. De zaden zijn wit. De zuivere Criollo !











Wij hebben ook twee Maya legendes meegebracht.
Wanneer wij een cacaovrucht met een mes wilden opensnijden om de kleur van de zaden te kunnen zien, zei een lacandon vrouw ons « Nee, doe dat niet ! Wanneer U de cacaovrucht met een mes opensnijdt, zal de boom volgend jaar geen vruchten geven”.

Een andere legende heeft te maken met de ceiba boom. Er was een zeer grote boom in het woud. De ceiba.
Op een hoogte van ongeveer 5 meter vertoont de boom een verdikking.
Volgens de legende trok de prinses XTABAY, getooid in een wit kleed, met haar zang de mannen aan. Meestal waren het dronken mannen die naar de boom gingen die hen dan verslond.


De ceiba boom