NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  Derde reis naar Tabasco

Wij hebben deze keer ook Puebla bezocht, maar ook het gebied van de Lacandons.



Zicht van de piramides van Teotihuacan


De roze peper. Deze die wij kennen. Hij groeit er op de bomen.






Productie van Mexicaanse chocolade (om te drinken)



1. Puebla

In Puebla hebben wij de " mole poblano " of mole van Puebla kunnen proeven.


Verkoopster van kruiden en specerijen.


Verschillende " mole's "


De " mole poblano ", t.t.z. van Puebla


Chili's op de markt

2. Recepten van Tabasco

Tijdens ons verblijf in deze staat van Mexico hebben wij volgende
recepten genoteerd:

Recept op basis van gedroogde cacaovrucht

Soms wordt de hele
Wanneer de vruchten droog zijn worden ze geopend, worden de droge bonen geroosterd en geplet.


De seŮorita gaat ons een serie cacaodranken bereiden.


Zij snijdt de gedroogde cacaovrucht open


Binnenste van de gedroogde cacaovrucht


Getoaste en gedroogde zaden


Zij verbrijzelt ze met een " jicara " (= kalebas)


Zij bereidt de " pozol blanco "


Zij strooit op de pozol blanco een weinig gedroogde, getoaste en fijngemalen cacao


Gebruik van de metate


Het resultaat

Polvillo

Eerst de maÔs
De twee tezamen fijnmalen en nadien de bekomen pasta aanlengen met water.

Xubul

De maÔs koken en nadien kneden in een "jicara" of kalebas waarvan de openingen onder water gedompeld zijn, zodat het vel van de maÔs in de jicara zou blijven.
De cacaobonen goed toasten, van het vel ontdoen en
De vloeibare maÔs in een drinkbeker gieten en met de hand de cacao verstuiven op de maÔs die verdund werd met water.

Pozol blanco

De maÔs met een beetje kalk koken.
Zie in het hoofdstuk FAQ de uitleg over deze "nixtimalisatie".

De bekomen pasta met water verdunnen.

Pozol negro

De maÔs met een beetje kalk aan de kook brengen. Spoelen.
De cacao toasten, van het vel ontdoen en samen met de maÔs fijnmalen. Deze bereiding noemt men "chelma", indien de maÔs gekookt wordt zonder te " nixtimaliseren ".

Soms voegt men een witte bloem toe " tonacaxtli " genaamd, die eerst getoast wordt.
Men voegt soms ook de getoaste pit van de " sapote " toe, " piste " genaamd, of de zaden van de " pataste ".

Soms wordt ook " chaucle " toegevoegd aan de pozol. De bloem en de zaden worden fijngemalen en toegevoegd aan de pozol pasta.

Cacahuada

Deze drank wordt klaargemaakt op basis van de pulp van de cacaovrucht.


Cacahuada

Dulce de corazon de cacao.

Dit is een soort konfijt dat gemaakt wordt van de kern van de cacaovrucht waaraan suiker en soms ook kaneel wordt toegevoegd.

De BIO cultuur

Om de insecten op afstand te houden bereiden ze een mengsel bestaande uit :
- 1 portie "nim", een boom die de muggen weghoudt
- 1 portie look
- 1 portie chili amashito

dit alles opgelost in water.

Pataste

Of Theobroma
De vrucht groeit op de twijgen en niet op de boomstam zoals de cacao. De bast is zeer hard en vergelijkbaar met een kokosnoot. De zaden zijn plat en groter dan die van de cacao. De bonen zijn wit van binnen. Hun vlees is harder en dikker dan bij cacao.


Pataste


Pataste


Opengesneden Pataste


Zaden van de opengesneden Pataste

Voor de dierenliefhebbers

Een stille leguaan.



3. Palenque

Een onverwachte ontdekking was de cacao glief die uitgehouwen was in een steen die zich bevond in de muur van een groot gebouw in het noordelijk gedeelte.













Op een grafsteen waren ook de cacaobloem en de maÔsboom te zien. Maar we hebben deze niet kunnen bekijken aangezien wij te laat wisten dat er een speciale autorisatie nodig was.

4. Drankbereidingen bij de Lacandons (dichtbij Bonampak)


Voorruit van de bus in de richting van de ruines van Bonampak.


De prachtige gekleurde fresco's





Zak met cacaobonen, die verdoken zit in de foto van deze muurschildering
die zich bevindt in het Paleis van Bonampak, maar die helaas praktisch
totaal uitgewist is door de tijd en de invloed van het klimaat.

De dame die wij ontmoet hebben heeft ons verteld hoe zij de atol bereidt:
- de maÔs koken
- spoelen
- fijnmalen en de punt van de sukir of moch toevoegen (twee soorten lianen)

Voor de Pozol :

- de maÔs toasten
- de cacao toasten
- fijnmalen en " sukir " of " moch " toevoegen (twee soorten lianen).
- opkloppen met de molinillo
- het schuim geleidelijk aan wegnemen

- men voegt soms ook " haaz " of " ahaaz " toe (ttz de steen van de sapote).


Lacandone dame die een halsketting maakt van gekleurde zaden


Met de hand en de voet doorboort zij de zaden


" sukir " bessen


Punt van de " sukir "


" Moch " blad, uiteinde, kleine rode zaadkorrel


Sapote


Kern van de sapote

Voor hen die een totaal andere omgeving of het avontuur opzoeken, is er "Campamento Rio LacanjŠ ".
Rustieke hutten langsheen de rivier om te logeren en een afdaling met de kajak of opblaasbaar vlot of een wandeling in het oerwoud.

5. Oaxaca

La champurrada de Oaxaca

De dames die we ondervraagd hebben, gaven ons volgende informatie.
Eerst bereiden ze de atol : de maÔs koken, spoelen en opnieuw koken.
Nadien de cacao toasten, pellen en fijnmalen met de suiker en de atol.

Het chocoladerecept van Oaxaca.

In de machines waarvan U enkele foto's hieronder ziet, wordt een chocolade gemaakt die gebruikt wordt om een chocoladrank te bereiden.

Het recept bestaat uit 2 kilo getoaste en gepelde cacao, 3 kilo suiker, 50 g kaneel en 50 g amandelen.

De suiker wordt in de bak onderaan geplaatst. De cacao, de kaneel en de amandelen worden fijngemalen en geven een pasta die over de suiker loopt. Met behulp van een spatel worden de suiker en de pasta gemengd.


Produceren van drinkchocolade






Aankoop van potten dichtbij San Cristobal
de las Casas voor het Choco-Story museum


Interieur van een huis met metate


Bakken van taco's en bereiden van de pasta op een metate


De metate is verdwenen en opgeborgen in de koffer van onze wagen



6. Mexico City

Wij hebben het graf van Hernan Cortez bezocht.
Het bevindt zich in de kerk van Jesus de Nazareno maar heel weinige mensen weten dat.


Kerk van Jesus de Nazareno waar zich
het graf van Cortez bevindt


Grafplaat van Cortez