NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  MaleisiŽ

Een land dat gesitueerd is tussen Singapore en Thailand en 27 miljoen inwoners telt.

Deze zijn als volgt verdeeld : 60 % Maleisers, 30 % Chinezen, 5 % IndiŽrs en 5 % Indo-Europeanen, t.t.z. verscheidene nationaliteiten en origines.
Het land is in volle economische expansie en ontwikkelt zich zeer snel.

De hoofdstad Kuala Lumpur is overvol van wolkenkrabbers, de ene al mooier dan de andere. Zij hebben ook twin-towers. Eťn ervan werd gebouwd door Japanners en de andere door Koreanen. Heel symbolisch.


de "twin towers" van Kuala Lumpur

Het land is vooral bekend voor zijn productie van oliehoudende bomen. Palmbomen nemen een groot deel van de bewerkbare oppervlakten in.


foto's van palmbomen

Er is ook een productie van cacao in de gebieden van Pahang en Muar en op Borneo in de streek van Sabah.


Een weinig geschiedenis

De cacao werd geÔntroduceerd in MaleisiŽ tussen de 17e en 18e eeuw.
Het eerste nagetrokken spoor van een cacaoplantage dateert van 1778 in Malacca.
De echte commercialisering start slechts in 1853 in Jerangua en Terrengganu, met de Amelonado teelt. Deze geeft een cacaovrucht die gelijkt op een meloen. De geteelde oppervlakte bedroeg ongeveer 400 hectaren.

Een belangrijke ontwikkeling heeft plaats gehad tussen 1970 en 1980 en dit dankzij de beschikbaarheid van de gepaste grond, de zeer productieve bomen en zeer hoge prijzen voor de cacao.

Vandaag zijn de geproduceerde cacaohoeveelheden merkelijk lager, maar het is nog steeds het 3e landbouwproduct dat uitgevoerd wordt, na palmolie en rubber.
De bebouwde oppervlakte in 1990 bedroeg Ī 400.000 ha. Vandaag zijn dit slechts nog Ī 33 .000 ha, waarvan 24.000 ha verdeeld zijn onder de kleine landbouwers en Ī 9.000 ha voor gemeenschappelijke publieke plantages.

De cacaoproductie bedraagt 30.000 T. Dit geeft gemiddeld Ī 900 kg per ha, hetgeen niet slecht is.
De verdeling naargelang de producerende gebieden bedraagt ongeveer 9.500 T in het Maleisische Schiereiland, 18.500 T in het gebied van Sabah (Borneo) en Ī 2.000 T in het gebied van Sarawak.

In het begin en praktisch tot het jaar 1970 werden de gedroogde cacaobonen uitgevoerd.
In 1972 werd een kleine lokale productie van cacaoboter en poeder opgestart.
In 1980 werd ongeveer 5.000 T zodoende verwerkt.

Vandaag zijn er 10 fabrieken die tezamen bijna 240.000 T verwerken, wat dus betekent dat veel cacaobonen worden ingevoerd.
MaleisiŽ is het land in AziŽ/OceaniŽ, waar de meeste cacaobonen worden verwerkt, gevolgd door IndonesiŽ en Singapore.
Het is het 5e belangrijkste verwerkende land op wereldvlak na Holland, de V.S., de Ivoorkust en Duitsland.

In 2005 werd de uitvoer als volgt verdeeld :
- gedroogde cacaobonen : 7.000 T
- cacaopasta : 8.500 T
- halfvette cacaopasta : 11.500 T
- cacaoboter : 62.500 T.
- cacaopoeder : 58.000 T.
- chocolade : 13.500 T.

Quality Control

De "Standard and Industrial Research Institute of Malaysia" (SIRIM) heeft tezamen met openbare instanties en de privťsector standaardnormen bepaald die moeten gerespecteerd worden voor :
- de cacaobonen
- de cacaoboter
- cacaopoeder

Een registratiesysteem en productielicenties voor de ganse productieketting (boeren, tussenpersonen, verwerkers), werden ingevoerd door de "Malaysian Cocoa Board".
Al deze maatregelen moeten de kwaliteit van de cacao in MaleisiŽ aanzienlijk verbeteren.