NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  Japan

Er wordt uiteraard geen cacao geteeld in Japan.

Maar onlangs heb ik de gelegenheid gehad om aan een zeer interessant gesprek deel te nemen i.v.m. "YUZU"

Ter gelegenheid van Choco-Latť heeft Mevrouw Chiťko SaÔto, journaliste gespecialiseerd in patisserie, gesproken met Dominique Persoone van de chocoladewinkel Chocolate Line te Brugge over 3 soorten "yuzu".

- yuzu in pasta
- fijngehakte yuzu
- yuzu in stukken van 5 mm.

Dominique Persoone was onmiddellijk geÔnteresseerd voor gebruik in zijn pralines.

Yuzu is een citrusvrucht afkomstig van Oost-AziŽ. Het is een kruising van de zure mandarine en de Ichang papeda

De vrucht gelijkt op een pompelmoes maar is kleiner.




Hij is afkomstig van China waar hij op kleine schaal geteeld wordt.
Hij groeit in het wild in centraal China en in Tibet.

Hij werd geÔntroduceerd in Japan en in Korea tijdens de Tang Dynastie en het is in die 2 landen dat hij heden ten dage het meest geteeld wordt.

In tegenstelling met andere citrusvruchten is hij bestand tegen de koude en overleeft hij in wintertemperaturen tot 5įC.

Hij bevat vele pitjes. De gele bittere vrucht wordt gebruikt in sausen en gebak. De groene vrucht die nog bitterder is, wordt meestal gebruikt in de industrie en in de voeding, farmaceutische en cosmetische sectoren (zepen, lotions). Zijn smaak benadert deze van grapefruit met een weinig aroma van mandarijn. Zijn parfum is zacht, zeer verfrissend en zeer gewaardeerd, evenals het extract dat gebruikt wordt in de parfumerie in Japan.
De pluk heeft plaats tussen november en april.

Yuzu wordt zelden gegeten als fruit.
In de Japanse en Koreaanse keuken wordt de schil gebruikt voor decoratie van bepaalde schotels en het sap wordt gebruikt als smaakmaker, zoals de citroen in andere landen.

Yuzu kan ook gebruikt worden in confituur of toegevoegd worden aan cakedeeg of als ingrediŽnt in een pralinevulling.