NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
 

Ivoorkust

In nauwelijks 50 jaar tijd is dit land de grootste producent van cacaobonen in de wereld geworden.
De productie van cacao steeg van 150.000 T in 1960 naar 1.400.000 T in 2012.

Hoe werd dit gerealiseerd ?

De antwoorden op deze vraag kan men als volgt samenvatten :

  • een demografische explosie
  • een geschikt klimaat voor de cacaoteelt
  • een belangrijk incentive programma om cacao te telen tijdens het Presidentschap van Houphouët-Boigny

De risico’s die wegen op de cacaoproductie zijn de volgende :

  • een ziekte die de cacaoboom aantast in een bepaald gebied van het land die men “swollen shoot” noemt.

De aangetaste boom moet men omhakken en ontwortelen, evenals de andere cacaobomen 6 meters rondom.

  • het regentekort in het zuiden van het land blijkbaar te wijten aan de ontbossing nabij de kust
  • de concurrentie van andere gewassen  zoals rubber en palm.
    Rubber heeft het voordeel dat het een regelmatige bron van inkomsten verschaft aan de landbouwer gedurende het ganse jaar, terwijl bij cacao men slechts 2 oogstperiodes heeft (een belangrijke en een minder belangrijke).
    Rubber geeft ook een grotere opbrengst per hectare.

Een van de grote problemen is het ontbreken aan eigendomstitels. Dat geeft aan de landbouwers niet de mogelijkheid leningen aan te gaan (bij gebrek aan waarborg).

Dit probleem is nog crucialer voor de immigranten (zij komen uit Burkina Faso, Mali).
Zij bekomen de toelating om een stuk grond te bewerken tegen soms een gewone kist met gin. Maar de dag waarop de echte lokale eigenaar zich aanmeldt, verliezen zij hun bewerkt stuk grond en dus ook het geïnvesteerde werk.

We merken op dat het begrip van deelpacht bestaat. Een werknemer kan werken voor een aanplanter en kan betaald worden met 1/3 van de productie gegenereerd door eigen werk.

Kinderarbeid.

Kinderarbeid wordt niet enkel gelinkt aan de productie van cacao.
Hij bestaat ook in andere landbouwdomeinen en industrieën.

Kinderarbeid  bestaat trouwens in vele andere landen, ook in de ontwikkelde landen.

Men moet inderdaad duidelijk onderscheid maken tussen het normale werk in een familiaal bedrijf (boerderij, ambacht, enz) en gedwongen arbeid.

Het werk op de boerderij is normaal voor een kind van de familie. Dit is ook het geval in de Europese landen. De schoolvakanties zijn trouwens gelijklopend met de oogst.

Het werk van de kinderen op de boerderij mag echter geen gevaarlijk werk inhouden.

De wet in de Ivoorkust verbiedt (in principe) aan kinderen :

  • zware lasten te dragen
  • bomen om te hakken
  • fytosanitaire producten te
    • verkopen of vervoeren
    • bewerken
    • gebruiken
  • de jacht
  • de productie van houtskool
  • het afbranden van akkers
  • werken op het veld met voorspan.

We merken op dat het gebruik van scherpe werktuigen (waaronder het hakmes) niet langer werd opgenomen in de wet als zijnde verboden.
Dit is logisch, aangezien het kind op jonge leeftijd een opleiding krijgt wat het gebruik betreft van dit gereedschap.

Wat de scholen betreft kunnen we zeggen :

  • dat er een tekort is aan scholen en dat de Staat niet echt zijn rol vervult. Het is niet normaal dat derden moeten tussenkomen om te financieren.  Hetzelfde geldt wat betreft het logement voor professoren en kantines.
  • Het middageten is inderdaad ook belangrijk. Indien de school te ver verwijderd is van de woning, kan het kind ‘s middags niet terugkeren naar huis om te eten.
  • Men moet zich vooral de vraag stellen of het niet beter zou zijn de landbouwers op te leiden tot goede landbouwers in plaats van hen te leren lezen en schrijven.

    Want diegene die zijn studies beëindigd heeft vindt heel dikwijls geen werk. En hij wenst niet terug te keren naar de brousse om ter plaatse een beroep aan te leren, aangezien hij zal opgeleid worden door niet geschoolden,  die hij als mindere beschouwd.

We merken op dat veel kinderen niet naar school gaan.

De voornaamste redenen hiervoor zijn :

  • de armoede van de familie
  • de af te leggen afstand tot de dichtstbijzijnde school
  • de onwetendheid van de ouders
  • de data van het schooljaar (van oktober tot juni) komen totaal niet overeen met de periode van de oogst (oktober tot januari).

Het land

  • een populatie van 22 miljoen
  • de officiële taal is het Frans, maar er zijn meer dan 60 lokale talen
  • oppervlakte : 322.000 km2.
Ivoorkust

De cacaoproductie

De cacao werd ingevoerd vanuit Sao Tomé.
Er zijn twee oogsten per jaar.
Een belangrijke van oktober tot maart (± 80 %)
Een kleinere van mei tot september (± 20 %).

Merkwaardig is dat praktisch alle bonen gegist worden, meestal op rudimentaire wijze.

Twee boomtakken worden in V vorm geplaatst op een hellend vlak. Zij worden versierd met bladeren van de bananenboom. Er wordt een opening gemaakt in de bladeren die zich in de uithoek bevinden. Hierdoor kan het vocht van de pulp wegvloeien. Dit wordt opgevangen in een pot die onder de opening geplaatst wordt en het zal gedronken worden of vermengd in één of andere bereiding.

De gisting duurt ongeveer 6 dagen. Om de 2 dagen worden de bonen gemengd.

Na de gisting volgt het drogen in de zon, op de grond op schoongemaakte oppervlakten of op matten die op tafels worden geplaatst.

Ivoorkust
landbouwers van Coopaca nabij Abengourou, de Anyi etnische groep

Ivoorkust
lijst van goede praktijken

Ivoorkust

Ivoorkust
ontvangst volgens de traditie door de lokale autoriteiten en de leiders van Yeyobie nabij Abengourou, de Anyi etnische groep

Ivoorkust
zegening van het bezoek, van de cultuur, enz.

Ivoorkust
lijst van de gevaarlijke werken voor kinderen

Ivoorkust
het drogen van de cacaobonen

Ivoorkust

Ivoorkust
cassave planten + ontaarding

Ivoorkust
pindanoten (of aardnoot) : een vrucht die in de grond groeit

Ivoorkust

Ivoorkust
hoe een cacaovrucht openen zonder de bonen te beschadigen

Ivoorkust
houtskool, onmisbaar voor de gezinnen

Ivoorkust
een mama en haar kind

Ivoorkust
kleurrijke winkel

Ivoorkust
landbouwers van Anyama, de Malinkť etnische groep, leden van de Coobad

Ivoorkust
een parasiet plant

Ivoorkust
een lokaal afrodisiacum, door ervan te eten wordt men ďmanĒ

Ivoorkust
allen aan de waterbron

Ivoorkust

Ivoorkust

Ivoorkust
het gisten van de bonen tussen 2 takken in V vorm of vierkant

Ivoorkust

Ivoorkust

Ivoorkust
het drogen

Ivoorkust
kinderen

Ivoorkust

Ivoorkust

Ivoorkust
controle van het gisten en drogen in het verwerkingscentrum van verse cacao in Assi Sekaye.