NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
 

ItaliŽ

Sicilië

Sicilië is het grootste eiland van de Middellandse zee.

Het telt 5 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 25.700 km2. Het heeft dus een hoge bevolkingsdichtheid, 196 inwoners per Km2.

Sicilië, gelegen langs een belangrijke handelsroute heeft vele politieke omwentelingen gekend.

De eerste volkeren die er zich vestigden waren de Elymianen in het westen, de Sicani in het centrum en de Sicelen in het Oosten.
Zij zijn diegenen die hun naam gaven aan het eiland.

Sicilië werd op zijn beurt gedomineerd door Punische en Fenicische kolonisten, de Grieken, de Romeinen, het Islamitische Rijk, de Noormannen.

Het sloot zich aan bij Italië in 1861.

Chocolade in Sicilië

We waren verrast om in Sicilië, en meer specifiek in Modica, een manier om chocolade te produceren aan te treffen die vergelijkbaar is met deze die tot op heden nog wordt toegepast in Mexico.

In Mexico worden de gefermenteerde cacaobonen (of gewoon gewassen), gedroogd en fijngemalen.
De bekomen cacaomassa wordt gemengd met kristalsuiker en vanille en/of kaneel. Deze ruwe chocolade is eigenlijk bedoeld om te worden opgelost in warm water, om een cacaodrank te bekomen.

In Modica in Sicilië gebruiken de chocolatiers cacaomassa waaraan zij kristalsuiker en vanille of kaneel toevoegen.
Deze pasta werd tot zo’n 30 of 40 jaar geleden, fijn geplet op een maalsteen of metate.

Vandaag wordt de pasta in een mengmachine – tempereuse gedaan, maar het resultaat is een korrelige chocolade.

De oorsprong van deze productiemethode  zou de invasie zijn op het eiland van Joden uit Portugal, verjaagd door de Inquisitie.
Diezelfden die zich in Bayonne in Frankrijk vestigden.

Maar het is bijna een mysterie dat deze productiemethode van zo’n 400 jaren gelden, tot op heden ongewijzigd gehandhaafd bleef.

Alhoewel de metate vervangen werd door een iets moderner apparaat, toch bleven de ingrediënten dezelfde, evenals de geproduceerde chocolade.


Metate


Metate met datum 1866


Pierpaolo Bonajuto toont ons een oud recept


De ingrediŽnten en vormen


Het afwegen


Het afwegen


Kloppen om de luchtbellen te doen verdwijnen