NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen

  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Geschiedenis De glief Chocolateros Het Codex Mensenoffers De Geraamtes
De Origine 1 Betaalmiddel De Origine 2 De Origine 3 De Beweging De Origine 4
  2) De cacao glief in de geschreven maya taal

Waarom was die in de vorm van een vis?

Ziehier een mogelijke uitleg, een mening die ook gedeeld wordt door Mevrouw Tixier, specialiste van de maya cultuur en die in Toulouse in Frankrijk woont.

Waarom vertoont de cacao glief de afbeelding van een vis ?

Sinds de dag waarop we gelezen hebben dat de hierna afgebeelde glief cacao betekent, hebben we ons afgevraagd waarom hij de vorm van een vis heeft.En dit tot op de dag waarop we de toespraak bijwoonden gegeven door Mevrouw Tixier, apothekeres en gespecialiseerd in chocolade te Toulouse, en we haar interpretatie hoorden, geïnspireerd door de Popol Vuh.

De Popol Vuh is het belangrijk heilig boek van de Maya's Quiché die leefden in het hooggebergte in Guatemala.
Het is een boek met een grote poëtische waarde, dat begint met de vorming van de kosmos en eindigt met de verovering door de Spanjaarden.

Dit episch, mythologisch en esoterisch werk, werd mondeling overgebracht en neergeschreven in het Latijns rond 1550 door een Spaanse monnik, Francisco Ximenez.
Het is een vrij ingewikkelde tekst waarvan de vertalingen niet allemaal identiek zijn en die geïnterpreteerd moet worden.

Een episode vertelt hoe de eerste tweeling, kinderen van de scheppers van het heelal, aangetrokken werden door de onderaardse wereld om met de bal te spelen.
Ze werden onthoofd door de Goden van deze onheilspellende oorden, omdat zij in hun koninkrijk durfden binnengaan, en het hoofd van één onder hen, Hun Hunahpu, God van de Maïs, werd aan een boom, een cacaoboom, vastgemaakt.

Op een dag kwam de dochter van een God, die de geschiedenis gehoord had, het hoofd zonder lichaam strelen. Zij werd magisch bevrucht.
Om te ontsnappen aan de woede van haar vader, vluchtte het meisje en kwam op de aarde terecht waar ze tweelingen op de wereld bracht, Hunahpú en Xbalanqué. Vastbesloten om wraak te nemen op hun vader, keerden ze terug naar de onderwereld waar de Goden hen in het vuur gooiden en hun as in een rivier verspreidden. Vijf dagen later kwamen de tweelingen opnieuw tevoorschijn onder de vorm van vissen en na heel wat avonturen werden ze zon en maan.Beeld van de herrijzenis van de maïsgod, Hun Hunahpu, voorgesteld onder de vorm van een schildpad, die uit de aarde herrijst.

Zijn twee zoons, Hunahpu en Xbalanqué staan hem bij. De namen van alle 3 staan vermeld onder de vorm van gliefen.
Deze scène staat afgebeeld op een oude keramieken maya pot.
 

In verschillende werken die later geschreven werden kan men lezen dat één van de twee broers, Hunahpú, de manier om cacao te gebruiken heeft uitgevonden.

De link cacao - vis is dus gelegd in dit werk. Maar is dit een verklaring voor de vorm van de vis die wordt weergegeven in de Maya glief en die het woord cacao vertegenwoordigt ?