NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen

  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Wijn Bloemen Dieren Filmen
FAQ Gezondheid Feesten Kruiden
 

Chocolade en gezondheid

Chocolade verkleint kans op hartinfarct

Mensen die een hartaanval overleefd hebben doen er goed aan om twee keer per week chocolade te eten. Zo verkleinen ze de kans op een herhaling, menen onderzoekers. Uit een Zweedse studie is immers gebleken dat als hartpatiënten regelmatig chocolade eten, ze de kans op een tweede hartaanval met 70 % verkleinen. Zelfs wekelijks een keertje chocolade eten verkleint de kans op een herhaling al met 50 %.

Onderzoek toont aan :

Chocolade verkleint kans op hartinfarct

Het eten van chocolade kan de overlevingskansen na een hartaanval gevoelig vergroten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Zweedse Karolinska Institute. Patiënten die na een hartaanval minstens twee keer per week chocolade eten, lopen volgens de onderzoekers drie keer minder kans om aan een fatale hartziekte te overlijden dan slachtoffers die nooit chocolade gebruiken. Kleinere hoeveelheden zouden bovendien minder bescherming bieden, maar zouden toch nog altijd beter zijn dan een complete onthouding van chocolade. De onderzoekers wijzen er bijkomend op dat de positieve effecten alleen bij chocolade werden opgemerkt. Andere zoetigheden zouden in het geheel geen effect hebben.

Verband cacaoproducten en lage bloeddruk

Eerdere onderzoeken toonden aan dat er een sterk verband bestaat tussen enerzijds cacaoproducten en anderzijds een lagere bloeddruk en een verbeterde bloedsomloop. Ook werd er reeds aangetoond dat het gebruik van chocolade bij oudere mannen en vrouwen in de postmenopauze het hartgerelateerde sterftecijfer verlaagde.

Recent heeft het Karolinska Institute voor het eerst aangetoond dat de consumptie van chocolade ook na het hartinfarct de overlevingskansen verhoogt. Omdat andere zoetigheden geen positieve impact hebben op de gezondheid, stellen de onderzoekers dat wellicht de antioxidanten in de cacao verantwoordelijk zijn voor de grotere overlevingskansen van hartpatiënten.

“Ons onderzoek ondersteunt het groeiende bewijs dat chocolade een rijke bron van voordelige bioactieve componenten is”, zo vertellen ze.

Positieve resultaten

De positieve resultaten van het Zweedse onderzoek hadden zowel betrekking op mannen als op vrouwen en werden in alle leeftijdscategorieën vastgesteld. Wel wordt er aan toegevoegd dat er nog een aantal klinische tests moeten uitgevoerd worden om het resultaat van het onderzoek verder te ondersteunen. Toch voegen de onderzoekers eraan toe dat een gematigd gebruik van chocolade ondertussen alvast geen kwaad kan. Vanzelfsprekend houdt men daarbij rekening met het groeiende gewichtsprobleem bij vele mensen.

Australische onderzoekers beamen

Zwarte chocolade eten kan de bloeddruk vijf procent doen afnemen bij wie lijdt aan een hoge bloeddruk. De kans op een hartaanval vermindert hierdoor met 20 procent op vijf jaar tijd. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek. Het geheim ligt in de flavanoïden in de chocolade, die op natuurlijke wijze de bloedvaten verwijden, waardoor het bloed makkelijker stroomt en de bloeddruk verlaagt.

De onderzoekers zijn opgetogen. “Dit toont dat je niet altijd medicatie nodig hebt om de bloeddruk te verlagen, ook voeding kan helpen”, aldus Karin Ried van Adelaide University. Ook voor de tien procent patiënten die de medicatie niet verdragen of bij wie de medicatie niet helpt, kunnen er wel bij varen.

Frequent chocoladeverbruik zou volgens Amerikaanse studie risico’s op coronaire hartaandoeningen kunnen verminderen

Door Jane Byrne, 21 september 2010

Een Amerikaanse studie over hart-, long- en bloedaanduidingen toont aan dat frequent chocoladeverbruik - los van traditionele risicofactoren - zowel bij mannen als bij vrouwen aan een lagere prevalentie van coronaire hartaandoeningen (coronary heart disease, CHD) kan worden gelinkt.

Deze conclusies, die in het vakblad Clinical Nutrition werden gepubliceerd, sluiten aan op de bevindingen van een eerder uitgevoerd grootschalig onderzoek waarin op de positieve impact van flavonoïden in chocolade wordt gewezen.
Het team auteurs, dat onder meer bestaat uit onderzoekers van de Harvard Medical School en de Boston University School of Medicine, voert ook aan dat hun resultaten in dezelfde lijn liggen als die van een studie die onlangs in de German Heart Journal werd gepubliceerd. Die toonde aan dat het verbruik van donkere chocolade met een 39 % lager risico op hartspierinfarcten en beroerten kon worden geassocieerd.

Donkere chocolade behoort samen met fruit en groenten, thee en rode wijn tot de categorie van de flavonoïderijke voeding. Volgens epidemiologische studies hebben deze eetwaren een gunstige invloed op het risico op coronaire hartaandoeningen dankzij de effecten van hun polyfenolische bestanddelen.

De auteurs voeren aan dat interventionele studies weliswaar de gunstige effecten van donkere chocolade op de bloeddruk en de werking van het endotheel aantonen, maar ook dat er weinig gegevens beschikbaar zijn over de effecten van het totale chocoladeverbruik op coronaire hartaandoeningen.

Daarom beslisten ze om gegevens van de National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) Family Heart Study te analyseren om dat verband te evalueren.

Methode
De wetenschappers legden uit dat ze met behulp van een cross-sectionele aanpak 4.970 deelnemers met een leeftijd van 25 tot 93 jaar hadden bestudeerd. Van die deelnemers werd het chocoladeverbruik geëvalueerd aan de hand van een semi-quantitatieve frequentievragenlijst. “We gebruikten de GEE-methode (generalized estimating equations) om de gecorrigeerde odds ratio’s te schatten”, verklaarden de auteurs in dat verband.

Van de totale studiecohort waren 2.258 deelnemers mannen en 2.712 vrouwen. De gemiddelde leeftijd bedroeg 52,0 jaar en de prevalentie voor coronaire hartaandoeningen werd berekend op 10,9 %.

Conclusies
De onderzoekers stelden vast dat zowel onbeperkte als aangepaste modellen bewijzen leverden voor een omgekeerde associatie tussen de frequentie van het chocoladeverbruik en prevalente coronaire hartaandoeningen.

In het volledig aangepaste model werd het verbruik van chocolade van meer dan vijf keer per week geassocieerd met 57 % lagere prevalentie van coronaire hartaandoeningen in vergelijking met deelnemers die geen chocolade verbruikten.
“Wanneer we deelnemers met prevalente diabetes en deelnemers die een dieet volgden, uitsloten, werd de associatie nog sterker", voegden de onderzoekers eraan toe.

Ze verklaarden ook dat vergelijkbare associaties werden vastgesteld bij deelnemers die maximaal 60 jaar waren en deelnemers die ouder waren. Bovendien stelden ze vergelijkbare associaties vast bij rokers en niet-rokers.

Beperkingen van de studie
De onderzoekers geven wel toe dat het cross-sectionele karakter van hun studie hun mogelijkheden beperkt om toevallige onderlinge beïnvloeding te weren. “Bovendien zijn verkeerde classificaties en subjectieve verslaggeving inherent aan gegevens over chocoladeverbruik die door de deelnemers zelf werden ingevoerd. We konden ook geen onderscheid maken tussen donkere en melk- of lichter chocolade”, verklaarden ze nog.

Maar de auteurs wijzen er ook op dat de onmogelijkheid om een onderscheid te maken tussen de verschillende types chocolade tot een onderschatting van de reële associatie tussen het verbruik van cacao/chocoladepolyfenol en coronaire hartaandoeningen in de studie kan hebben geleid.

Ze voerden ten slotte aan dat de omvang van de steekproef (waarvan de meeste deelnemers uit op populatie gebaseerde studies waren gehaald), de beschikbaarheid van meerdere risicofactoren voor coronaire hartaandoeningen en de meervoudige centra van de studie de sterke punten van de studie vormen.

Wat doet chocolade voor mij ?

Zoals voor andere voedingsstoffen is het goed te weten hoe het je lichaam beïnvloedt.
Chocolade heeft heel wat gunstige eigenschappen, maar net zoals bij rode wijn ….. ALLES MET MATE !

Polyfenolen
Deze polyfenolen noemt men flavonoïden

Chocolade bevat tweemaal het aantal aanwezig in rode wijn en 3 maal in groene thee.

Zij hebben een antioxidant eigenschap, wat betekent dat zij de “vrije radicalen” neutraliseren die aanwezig zijn in de atmosfeer of in het lichaam door rook, pollutie en zonlicht

Vrije radicalen zijn kleine actieve moleculen die schade berokkenen aan de cellen in het lichaam. Zij zijn kankerverwekkend en zijn een belangrijke oorzaak van veroudering, dat betekent dat chocolade kan helpen bij kankerbestrijding en is een anti-verouderingsproduct !

Zij dragen bij tot een gezonde cardiovasculaire werking, daar zij de mogelijke vorming van bloedklonters in de slagaderwand verminderen, waardoor dus het risico op beroerte en hartaanvallen verminderd wordt

Heeft dezelfde werking als een lage dosis aspirine voor de behandeling van een goede bloeddoorstroming

Donkere chocolade bevat meer flavonoïden dan melkchocolade.

Theobromine
Is een licht opwekkend middel

Is bekend om verkoudheden te voorkomen

Heeft een milde diuretische werking (verhoogt urineproductie)

Hierdoor is chocolade toxisch voor dieren zoals honden, katten, papegaaien en paarden.

Caffeine
Is een opwekkend middel

Hoeveelheid is zeer laag, veel minder dan in koffie, thee of cola.

Phenylethylamine
Is een licht antidepressief middel

Wordt ook “love chemical” genoemd, daar het gevoelens van aantrekking, opwinding, duizeligheid en euforie opwekt.

Sommige culturen in de Caraïben gebruiken chocolade gemengd met kandijsuiker als een afrodisiacum tijdens huwelijksfeesten

Wanneer deze samenstelling in grote hoeveelheden gebruikt wordt, kan het een hallucinogeen middel worden

Het stimuleert de dopamine en adrenaline aanwezig in het lichaam, hetgeen een versnelde bloedstroom teweegbrengt en de genotzenuwcentra in de hersenen stimuleert.

Serotonin
Chocolade verhoogt het serotonine gehalte in de hersenen, hetgeen helpt bij depressies en PMS symptomen

Vitamines en mineralen
Bevat veel magnesium (helpt bij PMS symptomen), calcium, ijzer, zink, koper, kalium en mangaan

Bevat vitamine A, B1, B2, B3, C, E. en pantotheenzuur

Dit alles helpt om de bloeddruk op peil te houden, zorgt voor een vlotte bloeddoorstroming en houdt het hart in conditie.

Tryptophan
Een essentieel aminozuur hetgeen angstaanvallen vermindert door de productie van serotonine, een neurotransmitter

Dit veroorzaakt op zijn beurt het vrijkomen van endorphines wat de natuurlijke pijnstillers zijn in het lichaam

Bevordert relaxatie

Vermindert pijnprikkels (pijnstiller)

Eén van de natuurlijke pijnstillers (endorphines) die vrijkomen in Anandamide, dat als cannabinoïde drug werkt, waardoor het “chocolade hoogtepunt” bereikt wordt.

Wanneer drugs gebruikt worden om de pijnprikkels in de hersenen af te remmem, verdwijnt het verlangen naar chocolade (en ander snoepgoed), wat de verslaving aan chocolade bewijst.

Het 12 stappen chocoholic programma … GA NOOIT MEER DAN 12 STAPPEN WEG VAN CHOCOLADE !!! (Terry Moore)

De pel van de cacaoboon
Het buitenste deel van de boon heeft bepaalde eigenschappen die mondbacteriën en tandbederf afweren

Het extract kan misschien ooit toegevoegd worden aan mondwater en tandpasta en terug opgenomen worden in het chocoladeproduct om het beter te maken voor ons gebit.

Zwangerschap
Baby’s van moeders die dagelijks chocolade eten zijn actiever en reageren positiever (lachen en hebben meer pret)

Zij vertonen minder angst voor nieuwe situaties dan baby’s van moeders die geen chocolade eten

Dit is te wijten aan het feit dat chocolade een ontspannend- en welzijnseffect teweegbrengt.

CHOCOLADE WORDT BESCHOUWD ALS EEN BIOACTIEF BESTANDDEEL DAAR HET ALERTHEID, PIJNSTILLEND EN EEN WELZIJNSEFFECT TEWEEGBRENGT

Chocolade is goed voor de cardiovasculaire gezondheid

Nadat de eigenschappen van cacao tegen depressie en voor de bescherming van het hart werden bewezen, is er nu een proef die de mechanismen ervan blootlegt. De flavonoïden in chocolade, in het bijzonder epicatechine, hebben een ontspannend effect op de aderen.

De uitgebreide familie van de flavonoïden

De effecten van chocolade op de cardiovasculaire gezondheid werden toegeschreven aan de flavonoïden in de cacao. Deze stoffen maken deel uit van een zeer uitgebreid gamma natuurlijke componenten die tot de familie van de polyfenolen behoren. Voor planten zijn dit beschermende pigmenten. De flavonoïden helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, stoffen die als ze te talrijk zijn, de celdegeneratie versnellen.
Hun belang voor de gezondheid werd eerst verklaard door hun aanwezigheid in rode wijn, samen met de beroemde tanines. Maar ze omvatten bijvoorbeeld ook de anthocyanosiden en de flavonolen.

Relaxatie van de bloedvaten

Om het mechanisme op basis waarvan de cacao de cardiovasculaire gezondheid beïnvloedt preciezer te bepalen, hebben de onderzoekers een studie uitgevoerd waarbij gezonde personen verschillende dranken op basis van cacao moesten drinken. Deze varieerden naargelang de aard van de flavonoïden en hun concentratie.
Zo stelde men vast dat enkel chocoladedranken die rijk zijn aan epicatechine een relaxatie van de bloedvaten teweegbrengen.
Om deze ontdekking te bevestigen, kregen de deelnemers deze keer een placebo of een oplossing die enkel van cacao afgeleide epicatechine bevatte. Enkel de laatste groep kende een vasculaire reactie die identiek is aan deze van de personen die een cacaorijke drank dronken.

We kunnen besluiten dat epicatechine het flavonoïde is dat verantwoordelijk is voor de gunstige cardiovasculaire effecten van cacao.
We merken op dat hoewel deze molecule overvloedig aanwezig is in cacao, deze ook terug te vinden is in fruit, groenten, rode wijn en groene thee.

14/02/2006
Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

Chocolade: het nieuwe wonderproduct voor diabetes, CVA en vaatdementie

Onderzoekers hebben in cacao antioxidanten opgespoord die zouden kunnen helpen bij diabetes, cerebrovasculaire ongevallen (beroerten) en vaatdementie…
De voorbije tien jaar heeft het wetenschappelijk onderzoek een compleet nieuwe kijk opgeleverd op de voedingstroeven van chocolade. Met als "sluitstuk" de bevinding dat cacao en dus chocolade enorm rijk zijn aan polyfenolen, een soort antioxidanten.

Ter vergelijking: zwarte chocolade zou meer van die antioxidanten bevatten dan de meeste vruchten en - vooral - dan rode wijn, die alom geprezen wordt als "goed voor het hart". Die heilzame werking hangt echter vooral af van deze even talrijke als complexe cacaohoudende moleculen.

Uit de eerste resultaten blijkt duidelijk dat cacao en zwarte chocolade net als het glas rode wijn een "hartbeschermende" werking hebben. En nieuwe studies wijzen uit dat de polyfenolen in chocolade eveneens nuttig zouden kunnen zijn bij de behandeling van diabetes, cerebrovasculaire accidenten (CVA's) en vaatdementie.

Wetenschappers die voor één van de grootste chocoladeproducenten ter wereld werken, verklaarden onlangs dat die moleculen binnenkort zelfs gebruikt zouden kunnen worden om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen!

Van chocolade tot tablet

"De klinische en experimentele resultaten voor de moleculen in kwestie, de flavanolen in cacao, wijzen momenteel steeds meer in dezelfde richting", aldus dr. Norm Hollenberg, hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School en één van de eerste onderzoekers die het therapeutische potentieel van flavanolen ontdekten.

Vandaag staat met zekerheid vast dat flavanolen specifiek de plaatjesaggregatie verminderen, net als aspirine, waardoor het bloed verdund wordt en het risico op bloedklonters en dus op trombose verkleint. Deze ontdekking heeft belangrijke implicaties voor farmaceutische toepassingen.

Uit nieuwe klinische studies is ook gebleken dat de flavanolen in cacao het bloeddebiet in sommige vitale hersenzones kunnen verhogen. Dat biedt perspectieven voor de behandeling van vaataandoeningen bij bejaarden, onder meer vaatdementie en cerebrovasculaire accidenten.

Ook goed voor diabetici!

Maar flavanolen zouden nog meer gunstige effecten hebben. Studies tonen aan dat ze de bloeddruk bij diabetespatiënten met hypertensie aanzienlijk kunnen doen dalen. Ze zouden namelijk de synthese van stikstofmonoxide door de bloedvaten bevorderen, waardoor de doorbloeding toeneemt. Met andere woorden: de slagaders zetten uit en de druk daalt…

Deze resultaten lijken erop te wijzen dat de flavanolen in cacao nuttig zijn bij de behandeling van ernstige vaatcomplicaties bij chronische diabetes. Verbazend voor een product dat lange tijd verboden werd bij dat soort patiënten…

De bestaande studies zeggen echter niet dat we ons nu ineens moeten gaan volproppen met chocolade! Enerzijds treedt dit gunstige effect vooral op bij zwarte chocolade, die meestal minder in trek is. Anderzijds blijft chocolade rijk aan vet en suiker én dus een caloriebom… Net als rode wijn moeten we deze lekkernij dus met mate consumeren!

16/08/2005
Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsspecialist