NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Geschiedenis De glief Chocolateros Het Codex Mensenoffers De Geraamtes
De Origine 1 Betaalmiddel De Origine 2 De Origine 3 De Beweging De Origine 4
  1) De geschiedenis van de chocolade

Choco-Story toont U de geschiedenis van de cacaoverwerking tot chocolade.

Beleef het mystieke bestaan van de Maya's en Azteken, voor wie de cacaodrank een goddelijke drank was.

Ontdek hoe de Spanjaarden in kontakt kwamen met deze drank en hem eerst ondrinkbaar en later als dorstlessend beschouwden.

Volg het succes dat de gezoete cacaodrank kende aan de vorstelijke hoven van Spanje, Frankrijk en daarna heel Europa.

Leer hoe chocolade gemaakt wordt en waarom de Belgische chocolade zo lekker is.

Evolutie van de warme chocolade

De cacao heeft de wereld veroverd dankzij de warme chocolade. Het is nochtans niet onder deze vorm dat hij vandaag meestal gedronken wordt.

600 vóór J.-C : volgens de cacaoresten die gevonden werden in aarden potten, dronken de Maya's van Colha
(ten noorden van het huidige Belize in Centraal Amerika) chocolade met heel veel schuim.

Pre-Columbiaans tijdperk : de Maya's en de Azteken vermengden de cacao met diverse ingrediënten
(water, maïsmeel, pigmenten, honing…) in warm water, in proporties naargelang de gewenste drank.

1519 : Hernan Cortés zet voet aan wal aan de kust van het actuele Mexico.
De Spaanse veroveraars ontdekken de cacaodrank.

1527 : Hernan Cortés keert terug naar Spanje en brengt het befaamde warme chocoladerecept mee, aangepast
aan de smaak van de kolonisten van het Nieuwe Spanje, evenals het keukengerei om de chocoladedrank te bereiden :
chocolatière en schuimklopper.

1615 : Anna van Oostenrijk, Prinses van Spanje, huwt met Louis XIII en deelt haar passie
voor warme chocolade met het Franse Hof.

XVIIe en XVIIIe eeuw : de Adel en de Europese aristocratie doen zich tegoed aan warme chocolade.

1660 : het huwelijk van Louis XIV met Maria Theresia van Oostenrijk verhoogt de voorliefde van de hovelingen voor chocolade.

1725 : Louis XV huwt met Marie Leszcynska. Zij is verzot op warme chocolade,
evenals de geliefden van de koning voor wie hij een zinnenprikkelende liefdesdrank betekende.

XVIIIe eeuw : in Engeland wordt chocolade opgelost in melk en niet meer in water

1825 : uitvinding van het ontvetten van cacao door Van Houten in Holland.

1828 : Van Houten deponeert een brevet voor de eerste chocolade in poedervorm.

1904 : Poulain lanceert zijn eerste beruchte oranje doos met fijne poederchocolade.

1914 : lancering in Frankrijk van Banania, een chocolade bananenmeel dat de Franse soldaten
in de loopgraven moest opwarmen.

1961 : lancering in Frankrijk, na de Verenigde Staten, van Nesquick van Nestlé, geparfumeerd met kaneel,
dat vandaag de meest verkochte bereiding voor chocoladedrank is in de wereld

Einde van de XXe eeuw : de warme chocoladedrank "op oude wijze" is opnieuw in de mode :
hij wordt bereidt op basis van gesmolten afdekchocolade.

Evolutie van de chocoladetablet.

De geschiedenis van de chocoladetablet begint heel wat later dan deze van de chocoladedrank.

1674 : de Londonse winkel Coffe Mill & Tobasco Roll stelt voor het eerst de " chocoladerworst op Spaanse wijze" voor,
die kan geknabbeld worden.

1830 : op puntstelling van vorm- en giettechnieken. Charles-Amedée Kohler, die in Lausanne (Zwitserland) gevestigd is,
mengt voor de eerste keer hazelnoten met chocolade.

1847 : het gieten in een vorm van de eerste tablet in Engeland betekent de geboorte van de chocolade die kan geknabbeld worden.

1875 : dankzij de uitvinding van gecondenseerde melk door Henri Nestlé,
stelt de Zwitser Daniel Peter een recept op punt van melkchocolade.

1879 : de Zwitser Rodolphe Lindt stelt de afdekchocolade op punt en het recept voor fondant chocolade.

Einde XIXe eeuw : Menier verspreidt in miljoenen exemplaren de kleine zwarte chocoladereep
om in een stuk brood te stoppen.

1984 : de Franse chocolatier Raymond Bonnat de Voiron (Isère) maakt als eerste een collectie van zwarte chocolades
" Les Grands Crus de cacao ".

Einde du XXe eeuw : De interesse om terug te keren naar de bron, naar de originele en authentieke smaken,
ja zelfs de bezorgdheid omtrent de traceerbaarheid, kunnen een verklaring zijn voor het ontstaan
van de beroemde cacaosoorten, zoals de wijnstoksoorten voor de wijn.