NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen

  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Geschiedenis De glief Chocolateros Het Codex Mensenoffers De Geraamtes
De Origine 1 Betaalmiddel De Origine 2 De Origine 3 De Beweging De Origine 4
  6) Waarom maken de geraamtes de Mexicanen niet bang ?

Dit masker vertegenwoordigt de God Quetzalcoatl. Het oorspronkelijke masker bevindt zich in het Brits museum en is gemaakt van turkoois mozaïek, smaragd en schelpen.

Quetzalcoatl is de belangrijkste god van de Azteekse cultuur. Hij is de schepper van de mens en de god van de intelligentie. Zijn naam in Maya taal is Chaac, god van het water en van de regen. Zijn naam in de Tolteekse taal is Echécatl. De aanbidding van Quetzalcoatl begin reeds aan het einde van de klassieke periode. Het woord Nahuatl Quetzalcoatl betekent "gevederde slang". Quetzal betekent "kostbare vogel" en "coatl" betekent slang.

Het is een God die de macht had om neer te dalen in de hel en de beenderen van de doden te nemen en ze opnieuw leven te geven met een beetje eigen bloed. Hierdoor werd het geraamte door de Mexicanen als een symbool van leven en hernieuwing gezien.

Quetzalcoatl was eveneens de Heer van de wind, de levensadem, de liefde en de wijsheid.
Als Heer, is hij de incarnatie van Venus, de ochtendster die de zon aan de hemel roept. Quetzalcoatl vond de Azteekse kalender uit, evenals de kunsten en de technieken van de landbouw. Hij kon genezen met tovergras, hij was wetgever en uitvinder van het schrift.
Onder de menselijke vorm, moet Quetzalcoatl een koning geweest zijn, stichter van een grote beschaving, een zeer wijze priester. Quetzalcoatl was de eerste die gevraagd heeft om vredelievende offers te brengen, zoals offers van jade, vogels of vlinders. Daarentegen gaf Tezcatlipoca bevel tot bloedige rituelen, zoals menselijke offers. Dat is de reden waarom Quetezalcoatl van Tula weggejaagd wordt door Tezcatlipoca in 987 na Christus.

Hij heeft de vorm van een vogel aangenomen en verrees onder de gedaante van de planeet Venus.

De Spaanse historicus Bernardino van Sahagún schreef dat dit masker een geschenk was van de Azteekse keizer Moctezuma voor de Spaanse kapitein Hernan Cortes, die in 1519 voet aan wal zette in Amerika . De Azteekse keizer nam Cortes voor de echte god Quetzalcoatl die volgens de legende veranderd was in een vogel. Hij ging in zee maar had beloofd terug te keren om zijn volk te redden.

Volgens Sahagún werd dit masker gedragen samen met een mooie kroon gemaakt van prachtige zeldzame pluimen van de Quetzal (een zeer mooie en zeldzame vogel die in het tropisch woud van Amerika vertoeft). Deze kroon is de "Penacho de Moctezuma", of "pluim van Moctezuma" en maakt deel uit van de collectie van het Etnografisch museum van Wenen in Oostenrijk.