NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  De Dominicaanse Republiek

Sedert eeuwen voert dit land cacao uit, o.a. naar Spanje en Mexico. Maar het is slechts vanaf 1864 dat cacao beschouwd werd als een belangrijk element in de uitvoer van het land.

Vóór de orkaan Georges bedroeg de productie meer dan 50.000 Ton. Maar de orkaan in kwestie heeft in 1998 ± 36 % van de geteelde oppervlakte beschadigd.

Als gevolg hiervan heeft het land in 1998 en 1999 slechts 26.000 T geproduceerd.

De tonnage verhoogt elk jaar opnieuw en bedraagt nu alweer om en bij de 50.000 T.

Een aanzienlijk percentage van de uitgevoerde cacao noemt men Sanchez, t.t.z. niet gefermenteerd. Sanchez komt voort van de naam van een haven in het noorden van het land.

De niet gefermenteerde cacao wordt voornamelijk uitgevoerd naar de Verenigde Staten waar hij gebruikt wordt om er de cacaoboter uit te halen.

Een kleiner gedeelte, ± 10 % van de productie is gefermenteerd en wordt verkocht onder de benaming Hispaniola, de vroegere naam van het eiland.

Meer dan 40.000 families zijn afhankelijk van de cacaoteelt.
De meerderheid van de boeren bezit slechts 3 ha, die tezamen ongeveer 1 ton droge cacao per jaar opleveren.

De bewerkte oppervlaktes worden uitgedrukt in tareas (1ha = 2,2 tareas), wat overeenstemt met wat een arbeider kan onderhouden (tarea = taak).

Wij hebben op de Dominicaanse Republiek coöperatieven bezocht en goed georganiseerde onafhankelijke bedrijven die echt bekommerd zijn over de herkomst van elke partij verse cacaobonen die hen geleverd wordt, en een groeiende interesse vertonen voor goed gefermenteerde cacao van prima kwaliteit.




De fermentatie bedraagt over het algemeen 5 dagen voor cacao van het trinitario type.
Het drogen gebeurt in de schaduw op gevlochten plastiek matten

Onderweg hebben we een atelier van keramiek bezocht dat o.a. reusachtige beelden maakt.









We hadden honger en hebben geluncht aan de rand van de weg.
Varkensvlees met gebakken banaan. De smaak van de bananen benaderde tot onze verbazing zeer sterk deze van aardappelen.