NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen





  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  Costa Rica

De cacaoproductie heeft in dit land een belangrijke terugval gekend die te wijten was aan een groot aantal factoren.
Eerst en vooral was er de komst van een schimmel, moniliasis genoemd, die heel wat plantages aantastte. De landbouwers waren slecht voorbereid en onvoldoende geÔnformeerd om hem te bestrijden. Bovendien was de prijs van de cacao zodanig gedaald, dat de interesse van de landbouwers naar andere culturen uitging, zoals bananen en ananas.

Hierdoor viel de productie terug van ca. 10.000 t cacao naar slechts 1.500 t.

Het grootste gedeelte van de geproduceerde cacao in Costa Rica is van het Trinitario-type.
Er zijn 3 cacaogebieden: Upala dichtbij de grens met Nicaragua.
En dan heb je nog die van Limon en die van Cahuita dichtbij de grens met Panama.


In de streek van Limon treft men 3 TrinitariovariŽteiten aan: een variŽteit met groene kleur die groen blijft, en lichtgele nerven vertoont. Maar ook rode cacaonoten die geel kleuren wanneer ze rijp zijn, en een derde variŽteit die eerst groen is, en nadien geel verkleurt.











Op het vlak van bescherming tegen wind en zon hebben wij vernomen dat de eucalyptusboom ideaal is om de wind tegen te houden.
En dat de leucaeria, een peulvruchtenboom, gebruikt wordt om schaduw te geven. Hij laat echter voldoende zonlicht door aangezien zijn gebladerte niet heel dicht is. Dit is van groot belang om de hardnekkige schimmel te bestrijden. De bladeren zijn klein, vliegen gemakkelijk weg en vormen geen hopen onder de boom.

Maar ook de leurel, de cedro, de corobolo, de ronron en de cenisaro worden aangeplant.

De bananencultuur gaat niet goed samen met de cacaocultuur, want de bananen mogen tijdens de oogst absoluut niet geschonden worden, hetgeen moeilijk is door de aanwezigheid van cacaobomen.

Daarentegen stelt het "platano" type niet hetzelfde probleem, en kan hij aangeplant worden om schaduw te geven aan de cacaobomen.


Bananen plantage


Ananas

Er zijn 2 oogsten per jaar. Eťn van november tot januari ( de grootste), en een kleinere van mei tot juni.


Voorbereiding van de teelaarde

Er worden ongeveer 1.100 bomen per ha aangeplant, en de productie ervan bedraagt 1.500 kg/ha.

Aangezien de landbouwers in dit land opnieuw interesse hebben voor de cacao als gevolg van de wereldwijde interesse voor de cacao uit ťťn land, stijgt de cacaoproductie in Costa Rica opnieuw.


















Vermeldenswaard is nog dat we een "luiaard" hebben kunnen observeren die zich bovenaan een boom genesteld had.

Er zijn er 5 of 6 die in de bezochte plantage verblijven. Zij worden bestudeerd/bewaakt door een persoon waarvan het werk gefinancierd wordt door het museum van Milwaukee in de VS.
 


Detector voor het opvangen van wat
de halsbanden van de luiaards uitzenden.
 


Cacaovrucht met beet van luiaard


Luiaard


Luiaard


Luiaard