NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen

  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Geschiedenis De glief Chocolateros Het Codex Mensenoffers De Geraamtes
De Origine 1 Betaalmiddel De Origine 2 De Origine 3 De Beweging De Origine 4
  4) Het Codex papier

Om de historische rijkdom van handgemaakte papiersoorten te ontdekken in Mexico moet men terugkeren tot de grote beschavingen van het pre-Columbiaans Amerika - de Mayas en de Azteken -

Rond de Xe eeuw maakten de Maya's prachtige papiersoorten van de schors van de ficus, de enorm grote wilde vijgenbomen die in Yucatan groeien.
Zij maakten papierdeeg op basis van het spinthout,

dit is het witte en zachte gedeelte van de boom dat zich bevindt tussen de donkere schors en het gelijnde binnenste gedeelte.
Hun techniek bestond erin de schors van de ficus open te trekken en met een houten hamer te bewerken om zodoende de "huun" te bekomen waarop ze prachtige kalenders ontwierpen. Deze fascinerende dokumenten waren over het algemeen een zinnebeeldige voorstelling van leven en dood.

De Azteken van hun kant brachten enkele verbeteringen aan aan dit recept om het beroemde " Amatl " papier, eveneens " Amate " genaamd, op punt te stellen. De Azteken rukten takken af van de agave, een grote stekelachtige plant waaruit men textielvezels trekt.
De takken werden in een rivier gedompeld om hen buigzamer te maken en de schors te verwijderen. Zij bewerkten nadien de materie met een steen, maakten het oppervlak effen en glad, om zodoende het Amate papier te bekomen.
Het amate papier (nahuatl amatl papier), in grote hoeveelheid gefabriceerd door de Azteken en hun aanverwanten (de zapoteken en mixteken) tot de periode van de Verovering (1519-1546), werd heel snel vervangen door papier van Europese origine. Nochtans bleven de Otomis, gesitueerd in San Pablito in de staat Puebla in centraal Mexico, tot op heden verder produceren, volgens de aloude voorschriften.
Nadat de vezel van de bast van het hout van de verschillende Ficus variŽteiten
(familie van de Moracees) zacht werd gemaakt door hem te koken op een zacht vuur gedurende verschillende uren in water waaraan as werd toegevoegd, wordt hij kruisgewijs in banden gelegd op houten planken om manueel met stenen kloppers behandeld te worden.
Wanneer de vezels samengesmolten zijn tot een homogeen tapijt, worden de planken in de zon geplaatst om de vellen papier te laten drogen, die nadien kunnen klaargemaakt worden om beschreven te worden.


Onder de zeldzame dokumenten op amate papier die dateren uit de XVIe eeuw die ons bekend zijn, treft men boeken aan die geplooid zijn in accordeon of genaaid zijn in een Codex, maar vooral "mappas". Deze bestaan uit verschillende bladen papier van ongeveer 20 cm op 40 cm, samengebundeld en gelijmd, en verwijzen naar gebeurtenissen vůůr en na de Spaanse Verovering, in de streek van Tlapa.

Het geluid van de ambachtslui die de pulp verpletteren tot papier verspreid zich van over de hellingen om te weergalmen in de omtrek van de stad San Pablito, in de Sierra Norte te Puebla.

De kleur en de korrel van het papier hangen af van de schors die gebruikt wordt bij het produceren. De typische koffie kleur komt van de Jonote (familie van de ficus), het wit van de Xalama Limon, en het verzilverde beige van de Mora (familie van de moerbezieboom), om slechts enkele variŽteiten te citeren.

Door hun verscheidene jaren ervaring maakten de Otomi ambachtslui verschillende afmetingen en diktes van papier, van posters tot crÍpepapier.

De traditie van Amate papier werd behouden omwille van zijn belangrijke rol bij religieuze OtomŪ ceremonieŽn. De uitgesneden afbeeldingen stellen verschillende geesten voor, de goede en de kwade, en worden gebruikt tijdens offerande ceremoniŽn, bijvoorbeeld om een goede maÔsoogst af te dwingen, alsook om zieken te genezen. Het rechtse personage wordt de "Heer van het Gebergte" genaamd. Iedere familie moet weten hoe het papier gemaakt wordt alvorens het aan de Chaman te geven opdat hij de personages zou kunnen uitsnijden die passen bij elke ceremonie.

De artiesten van San Pablito maken ingewikkelde werken met deze personages, voornamelijk gebaseerd op voorstellingen van de zon. Zij worden gemaakt in fijn somber papier dat nadien plat wordt gedrukt op een wit blad Amate papier dat nog vochtig is. De artiest tekent niet het motief op het papier, maar maakt direct de uitsnijding volgens zijn creatieve geest en zijn herinneringen. Deze kunst is gekend onder de naam "Amate Picado". Hieronder een eenvoudig motief dat de geest van een ananas illustreert.