NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis     In de klas
DE      ES Cacao & Co     Recepten     Projecten     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws

Workshops

Landen

  Choco-Story on Facebook

Choco-Story
 
Belize BraziliŽ Costa Rica Costa Rica 2 China Cuba Dom. Rep Filippijnen Guatemala Grenada IndonesiŽ Ivoorkust Japan
MaleisiŽ MaleisiŽ 2 Mexico 1 Mexico 2 Mexico 3 Mexico 4 Mexico 5 Nicaragua Panama Panama 2 Peru Peru 2 Senegal
Thailand Tikul Tikul 2 Trinidad USA Venezuela Venezuela 2 Venezuela 3 Venezuela 4 Venezuela 5 Vietnam
  China


Tot onze grote verbazing hebben wij tijdens een reis naar China vernomen dat men cacaoplantages aantreft in het zuiden van het land, op het eiland Hai-nan.

Het eiland Hai-nan, gesitueerd in de zee ten zuiden van China, ter hoogte van de Chinese provincie Guangdong, strekt zich uit over een oppervlakte van 34.000 vierkante Km (ongeveer de oppervlakte van BelgiŽ). Alvorens zijn statuut van provincie te bekomen, in 1988, maakte het eiland deel uit van de provincie Guangdong.
Dit eiland heeft een bergachtig dichtbebost hinterland, en steekt 1.867 m boven de zeespiegel uit met de berg Wuzhi. De kustgebieden bestaan uit vlaktes, hellingen en vulkanische terrassen. Het eiland geniet van een tropisch klimaat waarvan de gemiddelde temperaturen 22 ŗ 26įC behalen gedurende het ganse jaar, maar in extreme gevallen kunnen de temperaturen in het noorden van het eiland terugvallen op 0įC. De jaarlijkse neerslag is veranderlijk; de westelijke gebieden hebben een gemiddelde neerslag van 1.000 millimeter, terwijl het zuid-oosten, heel dikwijls overspoeld door de tyfoons, gemiddelden bereikt van 1.500 ŗ 2.600 millimeter.

Hai-nan telt 7,14 miljoen inwoners (1996), waarvan 12,8 % deel uitmaakt van de inlandse Li bevolking. Een andere belangrijke minderheid is de Miao nationaliteit.
De hoofdstad van de provincie, Haikou (406.000 inwoners in 1996), bevindt zich aan de noordkant van Hai-nan. Het eiland omvat bovendien verschillende graafschappen en autonome gemeentebesturen, geconcentreerd in het centrum evenals aan de zuidkust.

Sinds de periode van de Han Dynastie (206 AC - 220 AD) maakt het eiland theoretisch deel uit van het Chinese Keizerrijk, maar de Li's hebben zich gedurende lange periodes onttrokken aan de controle van de overheid. Onder de Song Dynastie (960 - 1279), wanneer de immigratie vanuit het vaste land begonnen was, werd het eiland herenigd met de provincie Guangdong, een statuut dat ze gedurende verschillende eeuwen behouden hebben met uitzondering van korte periodes - onder de Yuan Dynastie (1267 - 1368) en van 1912 tot 1921 - tijdens dewelke Hai-nan genoot van een autonoom provinciaal statuut. Tijdens het Chinese Keizerrijk, werden de ongewenste waardigheidsbekleders uitgewezen naar het eiland. Hai-nan werd door de Japanners ingenomen van 1939 tot 1945 en maakt sinds 1950 deel uit van de Chinese Volksrepubliek.

Hai-nan is het enige gebied van China dat kan pronken met tropische culturen.
De bosbouw vertegenwoordigt ongeveer de helft van de landbouwcultuur. Hai-nan produceert grote hoeveelheden caoutchouc en kokosnoten. Haar andere grootschalige tropische culturen bestaan uit koffie, peper, cajounoten, cacao, ananas, bananen, carambolvruchten, longanes, lychees en jacas.
Als belangrijk economisch gebied van China heeft Hai-nan buitenlandse investeringen aangetrokken en kende alzo een snelle economische groei in de jaren 1990. Haar economie berust hoofdzakelijk op het toerisme en lichte industrie, vooral geconcentreerd in de periferische regio van Haikou.

Haar industriŽle produkten omvatten caoutchouc en bewerkte voedingsmiddelen, elektronische artikels en textiel. De toeristische industrie is gevestigd aan de zuidkust, aan de rand van Sanya.

Wat betekent Feng Shui ?

Het lezen van een tekst hieromtrent heeft me het volgende geleerd.

Feng Shui is de kunst om universele energie in de woning te harmoniseren.
Feng Shui, een eeuwenoude Tibetaanse en Chinese wetenschap, baseert zich op het bestuderen van natuurlijke universele wetten, teneinde een harmonie te vinden tussen deze fundamentele krachten en de wijze van inrichting en decoratie van de woning. Hij betrekt hierbij alle elementen die in aanmerking komen voor de decoratie van het huis : vanaf de schikking van het meubilair, tot de vormen van de decoratieve voorwerpen, rekening houdend met kleurencombinaties, veranderingen in de materialen, en, hoofdzakelijk, met de symboliek waarmee elke ruimte in het interieur levend wordt gemaaktÖ.

Door de inrichting van een woning te wijzigen, verplaatsen we ogenblikkelijk de universele stroom die van plaats tot plaats gaat. De trilling in de ruimte wordt hierdoor verhoogd en de ruimtes zouden een zekere harmonie uitstralen waardoor de bewoners verbonden worden met een nieuwe perceptie van hun innerlijke omgeving, die, op haar beurt, een invloed heeft op hun onderbewustzijn. De woning is inderdaad dusdanig een ultiem lichaam; het filtert en activeert zodoende onze psychische verbondenheid met de wereld die ons telkens weer op een unieke wijze omringt. Wanneer wij verhuizen, decoreren wij ons interieur volgens onze smaak, de gekozen kleuren, wij geven aan elk voorwerp een welbepaalde plaats, in harmonie met onze psychische ingesteldheid. Deze relatie, dikwijls onbewust, heeft het in kaart brengen van ons zielsleven als effect, waarvan de inrichting van de woning, zone per zone, de weerspiegeling is.

Zich bewust worden van deze natuurlijke wisselwerking en deze stimuleren, het dusdanig gebruiken als springplank, kan meteen al door spiegeleffect, wijzigingen in het leven van de bewoners teweegbrengen : van liefde tot het werk, van gezondheid tot de kinderen, van de bekentenis tot de overdaad, van de communicatie tot interne ontwikkelingÖ

Ik heb onlangs de gelegenheid gehad tijdens een diner in China hiervoor meer te weten te komen.

Hoe slagen in zaken doen.

Tijdens onze reis naar China hebben wij het genoegen gehad te kunnen luisteren naar de basisprincipes die men moet respecteren om een huis te hebben waar het goed is om wonen en dat tezelfdertijd het welslagen in zaken doen bevordert.


De te eerbiedigen principes lokaliseren zich volgens een Noord-Zuid as en een West-Oost as.

De steden, de ondernemingen en de huizen volgen dezelfde principes.

Een stad bevindt zich bij voorkeur tussen een berg in het noorden en een rivier in het zuiden.

De rivier is een positief element van inkomsten, en de omkadering verhindert dat deze rijkdommen niet weer verdwijnen.

In het geval van een huis, zal een muur als barriŤre voor het noorden, of als kleine helling in de tuin, dienst doen.

De deur is naar het zuiden gericht, waar zich de straat bevindt. Langs daar komen de inkomsten binnen, ze worden tegen gehouden door de muur en blijven aldus in het huis, waardoor het succes van hun eigenaar gewaarborgd blijft.

De oostkant is de kant waar de zon opkomt, waar het leven begint.

De westkant is de kant waar de zon ondergaat, het is de kant die bescherming biedt.

De keuken moet langs de oostkant gericht zijn om een gezonde voeding te waarborgen.

De visvijver moet zich ook langs de oostkant bevinden.

Dit geldt ook voor de slaapkamer om er goed te kunnen slapen. Het is af te raden een lichtpunt boven het bed te hebben. Dit verstoort en belemmert het slapen. De slaapkamer zal naar het zuiden gericht zijn teneinde te kunnen genieten van de verfrissende zuidenwind.

De badkamer zal zich ook langs de oostkant van het huis bevinden.

Langs de westkant van het huis kan men de kelder voorzien, de reservekamer, de living room of leefkamer en eetkamer. Het is ook daar dat men bij voorkeur de wapens zal ophangen om het huis te beschermen..

Op basis van al deze elementen kan men een soort ideaal plan opmaken voor een huis waar het goed is om wonen en dat moet toelaten de inkomsten te vergaren.

TUIN MET KLEINE HELLING OF MUUR

Choco-Story, het chocolademuseum van Brugge, hoopt dat deze informatie zal bijdragen tot een gelukkig en voorspoedig leven en bedankt de equipe van Puratos China, die Belcolade vertegenwoordigt in dit land, voor de verschafte uitleg.